Hirdetés

A vér biztonságát szolgáló vizsgálatok

A gondos vizsgálaton és kikérdezésen túl, amelynek az előzőekben felsorolt minden körülményre ki kell terjednie, több laboratóriumi vizsgálat is szolgálja a vért kapó biztonságát. Miért van erre szükség?

vérbiztonság |

Vérképzés, vérpótlás   SubRosa Kiadó | Szabó, J.; Pecze, K.

Sajnos, a vérrel átvihető betegségek kórokozói bekerülhetnek és jelen lehetnek aszervezetben úgy, hogy az illető nem tud róla, nem okoznak panaszokat, így sem avéradó, sem a kivizsgáló orvos nem észlelheti, hogy a vér veszélyes. Ezek elkerüléseérdekében minden véradás során egy-két cső vérmintát is vesznek, melyeket azutánlaboratóriumban vizsgálnak. A vizsgálatok alapelve vagy az, hogy magát a kórokozótmutatják ki, vagy a kórokozó ellen termelődött ellenanyagot.

Biztosan jobb lenne minden esetben magát a kórokozót vizsgálni, de sajnos,többségükre még nem találtak ki megfelelő módszert, ugyanakkor viszont aspecifikus, azaz a kórokozóra jellemző, egyedi ellenanyag vizsgálata is jelentősencsökkenti az átvitel veszélyét.

Jogosan merülhet fel bárkiben, hogy miért nem a véradás előtt végezzük el avizsgálatokat? A válasz egyszerű: ma már olyan sok és olyan bonyolult vizsgálatotkell elvégezni, hogy legalább fél nap, mire biztos eredmény van. Ezt szinte senki nemtudja megvárni.

A véradás után elvégzett laboratóriumi vizsgálatok:
B-típusú májgyulladás (kórokozó),
C-típusú májgyulladás (ellenanyag), Luesz (vérbaj, szifilisz) (ellenanyag),
AIDS betegség kórokozója, a HIV-vírus (ellenanyag).

A vizsgálatok biztonsága és körülményei

A hazánkban alkalmazott valamennyi módszer korszerű és többnyire persze igendrága. Ha egy eredmény pozitív, akkor mindig meg kell ismételni. Ha az ismétlés ispozitív, a vért kapó biztonsága érdekében a leadott vért, a belőle készült vérkészítményeketmeg kell semmisíteni.

Az ismétlés ellenére, ha nagyon ritkán is, előfordulhat, hogy a mérési eredményhibás, ezért az ismételten pozitív mintákat speciális, úgynevezett „megerősítő”vizsgálatoknak vetik alá. Ezek végrehajtása akár több napig is eltarthat. Ha esetleg ittis pozitív az eredmény, a vérellátó orvosának be kell hívnia a véradót, tájékoztatniakell az eredményről, és olyan szakorvoshoz kell irányítania az illetőt, aki az adottbetegség kezelésében járatos.

Ennek az eljárásnak Magyarországon elsősorban a májgyulladást okozó vírusokesetén van kiemelkedő fontossága. További vizsgálatok alapján, megfelelően rendszeresellenőrzéssel, megfelelő étrend és életvitel esetén több súlyos májbetegségkialakulása megelőzhető vagy gyógyítható.

vérbiztonság

2007-11-06 13:31:14

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop