Hirdetés

A hagyományos transzfúziós kezelés alternatívái

Az előző fejezeteken leírtak elég részletesen rávilágítottak a transzfúzió veszélyeire, ezért azt - ha lehetséges - kerülni kell.

tanszfúzió alternatívái |

Vérképzés, vérpótlás   SubRosa Kiadó | Szabó, J.; Pecze, K.

A vérátömlesztés elkerülésének az alábbi módjai ismertek.

1. Pótlás

Táplálkozási vérszegénységeknél, melyek a táplálék kevés vagy teljesen hiányosvas-, folsav-, Bl2-vitamin-tartalma miatt alakultak ki, ezekben az állapotokban amegfelelően pótolt hiányzó vérképzéshez szükséges faktorral a vérszegénységkorrigálható. E vérszegénységtípusokat korábban részletesen ismertettük. A táplálkozáselégtelensége miatt csak nagyon kifejezett vérszegénység esetén lehetszükséges a vér adása, csak akkor, amikor a szó igazi értelmében oxigénhiány klinikaitünetei észlelhetőek.

2. A kumarin-túladagolás:

A trombózis után, vagy trombózishajlam miatt szedett alvadásgátló (Syncumar)adagjának szükséges mennyisége nagyon különböző lehet az egyes emberekben, ezérta túladagolás okozta vérzés a gyógyszer szedésének ismert kockázata. Ez a vérzésgyorsan és hatékonyan szüntethető meg K-vitaminnal vagy friss plazmával, ezértnagyfokú vérszegénység csak ritkán alakul ki. Ritkán előfordulhat, hogy néhány napigtörténő túladagolás - melynek tünetei miatt is csak későn fordul orvoshoz a beteg -szükségessé teheti a vérpótlást.

3. Autológ transzfúzió

A) Műtét előtti vérgyűjtés.

A transzfúzióval kapcsolatos szövődményeket, a vérkészítményekkel átvihetőfertőzéseket figyelembe véve a legelőnyösebb az autológ (saját) vér transzfúziója.Ebben az esetben a lázas, allergiás reakciók kockázata kicsi, a saját vér által nemvihetők át betegségek, de a vérátömlesztés e formájában is kialakulhat fertőzés, felléphetnekolyan szövődmények, amelyek oka a vérsejtpusztulás.

Alkalmazásával azonban jelentősen csökkenthető az idegen (homológ) transzfúziókszáma, a vérrel átvihető betegségek megelőzhetők, ezért a saját transzfúzió számánaknövelése indokolt.

Az időben előre tervezhető műtétre váró betegek önmaguk számára adnak vért aműtét előtt. A szívműtétek mellett leginkább csípőprotézis-beültetés esetén történik. Atervezett műtétek előtt akkor érdemes vért levenni, amikor általában vérpótlásra vanszükség a műtét során. Több mint két évtizede bevezették e módszert, mégis csak azutóbbi évtizedben vált elterjedtté az egész világon, de még ma sincs eléggé kihasználvae lehetőség.

A saját vörösvérsejt-átömlesztés esetén a vérre várók az idegen vérkészítményekadásakor fellépő valamennyi lehetséges veszélytől megmenekülnek.

Miután ilyenkor a beteg a saját vörösvérsejtjeit vagy egyéb sejtjeit kapja vissza,ezért a véradó kivizsgálása, a donor vizsgálata és kiválasztása is sokkal egyszerűbb.Ha például fertőző májgyulladás vagy daganatos betegség szerepel a beteg előzményében,ezek nem abszolút kizáró okok.

A gyűjtési idő alatt jó, ha a beteg nem vérszegény, de legalább a hemoglobinértékeérje el a 11 g/dl, a hematokrit érték pedig a 34 % vagy afeletti szintet. A vérvételthetenként célszerű végezni, a hagyományos konzerválási eljárással a levett vérmaximum 42 napig tárolható, de lefagyasztás az időbeli tárolás limitjét megoldja, hakülönlegesen ritka vércsoportról van szó. A vérvételt követően a vér újratermelődik,hogy ezt elősegítsük, a vérképzéshez szükséges vasat pótolni kell. A legegyszerűbberre a vas-szulfátkészítmény (Aktiferrin, Sorbifer durules, Tardyferon).Ha a vételt megelőzően nem volt vérszegénység és a szervezet vasraktára sem voltüres, a levett vér relatíve gyorsan újratermelődik.

A saját vérpótlás esetén a véradás javallata liberálisabb, azonban rendszerintilyenkor sem kell visszaadni a levett összes mennyiségű vért, ha nem szükséges.Miután az autológ véradás esetén nem olyan szigorúak a vérvétel követelményei,ezeket a véreket kizárólag csak az kaphatja vissza, aki adta, mások számára akkor semfelhasználhatók, ha a műtét során mégsem volt szükség a saját vérre! Az autotranszfúzióe módjának az alkalmazása a választott műtétek mellett csontvelőidonoroknál is elterjedt.

Ha vallási vagy egyéb meggyőződés miatt más transzfúziós ellátás nem végezhető,a beteg csak a saját vért fogadja el. Nagyon ritka vércsoportú egyéneknél, akikszámára a vérkeresés rendkívül nehéz, amikor nem vérszegények, a saját vér számukralefagyasztható. Alkalmazható még olyan betegeknél is, akik sok alkalommalrészesültek vérátömlesztésben, melynek következtében többféle idegen (allo) antitestvan jelen a plazmában, s számukra nagyon nehéz vért találni.

B) Műtét alatti vérnyerés (hemodilúció).

Ennek az eljárásnak a lényege, hogy közvetlenül a műtét előtt, az egyébként nemvérszegény betegtől 1-2 egység vért vesznek, melyet sejtmentes oldattal pótolnak. Azeljárással csökken a beteg vörösvérsejt- és hemoglobinértéke, ezért az elvesztett vérvörösvérsejt- és hemoglobinértéke is kisebb, ennek következtében a műtét közbenivérvesztés során a vörösvérsejt- és plazmavesztés kisebb. A műtét közben vagy aműtét végén a műtét előtt levett vért visszaadják a betegnek. Ez az eljárás a szívérpótlás,az ún. bypass-műtét során előnyös, mert e módszer alkalmazása révén aszívmotor vérlemezkekárosító, roncsoló hatása kevésbé érvényesül.

Az eljárás előnyeként egyszerűsége, nem drága eszközigénye mellett említhető,hogy a visszaadott vér friss, a gyorsan bomló alvadási faktorokat is tartalmazza.

C) Műtét alatti vértakarékosság.

A leghatékonyabb vértakarékosság, ha a műtét alatt a vérvesztés minél kisebbmennyiségű. Azonban a legprecízebb műtéti eljárás során is léphet fel vérzés, ezért aműtét során elvesztett vér, ha azonnal összegyűjtik és visszaadják a betegnek, a hatékonytakarékosságot valósítja meg. A műtétek különbözőek, a műtétek típusától, avérzés nagyságától függően az elveszített vér megóvása érdekében sok eljárástdolgoztak ki.

Az elveszített vért alvadásgátlót tartalmazó folyadékba szívják a műtét alatt, és aztszűrés után visszaadják, vagy mosás és centrifugálás után csak a vörösvérsejtet adjákvissza a keringésbe. A saját visszaadott vér élettartama a legjobb, a legközelebb áll anormálishoz.

4. A vérátömlesztés gyógyszeres alternatívája.

Növekszik azon gyógyszerek száma, amelyekkel egyelőre még csupán kísérletifázisban vannak a vizsgálatok, s közülük több ígéretesnek látszik az eddigi eredményekalapján a vérátömlesztés helyettesítésére.

Napjainkban azonban még csak egy gyógyszerről bizonyított egyértelműen, hogy atranszfúziók szükséges mennyiségét hatékonyan képes csökkenteni vagy teljesenmegszüntetni bizonyos betegségekben. Ez a szer az eritropoetin.Az eritropoetin a vörösvérsejtképzés hormonális szabályozója, ma már nagyontiszta vegyület formájában állítják elő, korszerű technikával. Az eritropoetint a vesetermeli, ha a szövetekben az oxigénellátás csökkent, a termelése fokozódik.

Krónikus vesebetegséghez társuló vérszegénység-kezelésben az eritropoetin„kiváltotta” a transzfúziót. A krónikus vesebetegségben a vérszegénység a betegek80-90 %-ónál okoz valamilyen problémát. Az anémia korrekciója javít a betegállapotán, ezért a vérszegénységet kezelni kell. A vérszegénységet korábban csakvérpótlással lehetett megszüntetni, illetve korrigálni.

A krónikus vesebetegségben szenvedő vérszegény betegeknél az eritropoetinalkalmazásával a vérszegénység kialakulása megelőzhető, illetve kielégítő vérképbiztosítható.

A kezelést 25 % alatti hematokritértéknél indokolt elkezdeni, és a cél a 30 % felettihematokrit tartós biztosítása. Alkalmazása szubkután (bőr alatti) és intravénás(visszérbe adott) injekció formájában történhet. Az AIDS-ben szenvedő betegeknél isjelentősen csökkenti a vérigényt.

További betegségeknél a klinikai vizsgálatok nagyon figyelemre méltóak. Azeddigi eredmények biztatóak: krónikus betegségeknél, mint például rheumatoidarthritisnél, (idült sokízületi gyulladásnál), súlyos vérképzőszervi betegségnél, amielodiszpláziás szindrómánál, valamint csontvelő-átültetésnél remélhető alkalmazásuk.A Jehova Tanúi vallást gyakorlóknál, a jehovistáknál, akik meggyőződésük, hitükalapján nem kaphatnak gyógyítási célból idegen vért, az eritropoetin alkalmazásával,bizonyos esetekben elkerülhető a vérátömlesztés a vérképzés serkentése (idegenszóval stimulálása) révén, átmenetileg vagy véglegesen mérsékelhető a vérszegénységfoka.

tanszfúzió alternatívái

2007-11-06 13:27:48

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop