Hirdetés

Tippek derékfájósoknak

Sajog, húzódik, nyilall! Alig tudok felegyenesedni, no és a hátam majd beszakad, a nyakam meg recseg-ropog. Reggelente olyan, mintha egész éjjel az úthenger sétált volna rajtam: összetörten, "megmacskásodott" izmokkal kelek. Minden tagomat be kell járatni.... Ismerős? Ha igen, érdemes elolvasnia cikkünket, hátha van kiút!

derékfájás, lumbago |

Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(10):43-44   Celsus Kft. | Bárdosi, E.

A derékfájást mindenki ismeri, sőt minden harmadik embert szinte állandóan kínozza. Agilis emberek öltenek görnyedt testtartást miatta, és a kórházi tartózkodások leggyakoribb oka. Az egyszerű melegtapaszoktól kezdve a legmodernebb műtéti eljárásokig rengeteg módszer használható a fájdalmak csillapítására. Cikkünk felvilágosítást ad a tipikus hátfájás okairól, áttekinti a kezelési módszerek széles skáláját a megelőzéstől az egészen súlyos esetekig, és feltárja, hogyan lehet manapság elképesztően gyorsan segíteni önmagunkon.

Miért fáj a hát?

Első lépésként a fájdalmak gyökerét kell megtalálni. Lehet, hogy huzatot kaptunk, nehezet emeltünk, vagy sportolás közben megerőltettük magunkat, esetleg emésztési probléma vagy a mellek nagy súlya áll a bajok hátterében. A deréktáji húzódások és a nyomásérzet többnyire fokozatosan, a mindennapos túlterhelés következményeként alakulnak ki. A hirtelen és heves fájdalmak gyakran akut ferde nyak (torticollis - amikor a fejünket nem tudjuk forgatni), porckorongsérv vagy derékzsába (ischias) kísérő tünetei. Ezek a betegségek ma már sajnos nemcsak a nyugdíjaskorúakat érinttik, de egyre gyakoribbak fiatal nők körében is. Ennek egyik fő oka a túl sok és helytelen ülés, már gyermekkortól kezdődően. A csigolyák közti pufferolóközeget képező porckorongok azonban csak mozgás közben jutnak "táplálékhoz", hiszen nem tartalmaznak véredényeket sem a tápanyagfelvételhez, sem a salakanyagok elszállításához. Kocsonyaszerű belső állományuk folyadékot szív fel, melyet terhelés hatására fokozatosan újra lead. Folytonos ülést vagy hosszas állást követően a porckorong gélállománya elveszti tónusát, a körülöttelevő rostos gyűrű porózussá válik, emiatt a gélállomány könnyen kipréselődik. Ez a porckorongsérv. A csípőtől a lábfej csúcsáig húzódó tipikus fájdalom akkor jelentkezik, ha a kitüremkedett gélállomány az ülőideget nyomja. Az idegek ingerlésével vagy nyomásával is előidézhető derékzsába vagy hexensussz csak a deréktájon érezhető, ott azonban hevesen. Az akut fájdalmak sokszor annyira pokoliak, hogy az ember rögtön orvoshoz fordul, vagy a mentőorvost hívja.

Hogyan segíthetünk magunkon?

Fokozatosan fellépő vagy ismételten jelentkező fájdalom enyhítésére két hasznos öngyógyító módszer szolgál: a meleg és a lazítás. Mindkettő megtörheti azt az ördögi kört, mely az izmok feszülése miatt alakul ki. Fájdalmat ugyanis az izmok és a szalagok erőteljesebb összehúzódása vált ki, s a fájdalom további görcsös izomfeszülést okoz. A nyaki, a válltájéki és az ágyéki csigolyák területén jelentkező fájdalom enyhítésére a hajszárító meleg levegőjét vagy meleg zuhanyt használhatunk, a fájó pontra irányítva. Jótékony hatású még a lazítófürdő, a szaunázás, a melegítőpalack és a hőpárna. A hőt fejlesztő kenőcsök is könnyíthetnek a panaszokon.

Könnyű masszírozást magunk is végezhetünk, kíméletes simítással és óvatos gyúrással, mely nagyon jó hatású a ferde nyakra. A masszázs azonban sohase legyen fájdalmas, akkor se, ha hozzáértő masszőr végzi! Túlságosan erőteljes mozdulatokkal ugyanis az érzékeny izomrostok könnyen összepréselődhetnek. A masszírozást speciális görgők és kefék segíthetik.

FONTOS! Csak akkor ajánlatos a hideg, például jeges borogatás, ha az érintett testrészt orvosi javaslatra a fájdalom ellenére is mozgatni kell, például gerinctorna céljából.

A lábak megtámasztása, felpolcolása nemcsak elsősegély esetén alkalmazható, hanem időről időre a gerinc tehermentesítésére is szolgál. Klasszikus formája, ha hanyatt fekszünk a padlóra (vastag takarót tegyünk magunk alá!), és behajlított lábainkat egy székre helyezzük.A gerincoszlop görcsös összehúzódását szinte egy szempillantás alatt megszünteti.

TIPPEK: további két gyakorlatnak van még azonnali hatása. A gerincoszlop nyaki szakaszáról kiinduló fájdalmak enyhítésére támaszkodjunk könyökünkkel az asztalra, arcunkat úgy helyezzük a tenyerünkbe, hogy két oldalát eltakarjuk. Most a fejünket teljes erővel nyomjuk a jobb, majd a bal tenyerünkbe. Az ágyéki területen jelentkező fájdalom esetén üljünk egy karfás székbe, két kezünkkel öleljük át a karfát. Testünket emeljük meg, tartsuk egy ideig, majd lassan újra engedjük le. Ne huppanjunk vissza, ezzel csak újradöngölnénk az éppen ellazult porckorongokat.

Hogyan segít az orvos?

Akut fájdalom esetén mindenképpen, de az újra és újra visszatérő hátfájással is érdemes orvoshoz fordulni. Minél előbb, annál jobb! Az ortopéd orvos alapos vizsgálatot végez tapintással, esetleg röntgen- vagy komputertomográf-felvételeket készít (utóbbi a lágyrészeket is mutatja, a porckorongokat, az idegeket és az izmokat). Segíthet az injekciós vagy a tablettás kezelés, a terápia során a beteg hamar megszabadulhat fájdalmaitól, és ismét mozgékonnyá válik.

Jó TUDNI! Minden, ágyban töltött nap csökkenti az izomtömeget, és egészséges "izomfűző" nélkül a gerincoszlop nem tudja ellátni nehéz feladatát.

A porckorongsérvet korábban gyakran operálták. Ma már csak akkor folyamodnak ehhez, ha ideget is érint, és bénulás jelentkezhet a húgyhólyag vagy a bél területén. Ez szerencsére ritka, ám veszélye esetén néhány órán belül műtétre szükség van. A sebészeti beavatkozások másik oka, ha a kezelés ellenére sem szűnnek meg a fájdalmak. Minden más esetben az ortopéd vagy a kiropraktőr orvos megpróbálja betegét injekcióval, betegtornával és kiropraktikus fogásokkal "felegyenesíteni". A kiropraktika különösen gyengéd, és nagy segítség lehet minden, komolyabb strukturális károsodást még nem okozó gerinc- és ízületi panasz esetén.

Hogyan előzzük meg?

A megelőzés öt legfontosabb alapszabálya:

1. Szabaduljunk meg a túlsúlytól! Minden egyes kiló túl nagy terhet ró a hátgerincre.

2. Erősítsük a has és a hát izomzatát! Ezek stabilizálják a gerincoszlopot.

3. A monoton tevékenységeket szakítsuk meg, mert egyenesen "mérge" az ágyéki szakasznak! Aki sokat ül sokszor, álljon fel gyakran!

4. A pszichikai terheléseket tartsuk kordában, ne hajtsuk túl magunkat! A lelki feszültségek a testtartáson keresztül hatással vannak a deréktájra is.

5. Hordjunk gumi- vagy légpárnás talpú cipőket! A lépéseket rugalmasan tompítják.

6. Hordjunk vízágyas cipőbetétet (például Medicovi), ami ütközőként csökkenti a gerinc terhelését!   

Bárdosi Erika

Extra tippek

  • Ha sokat kell állnunk

Csomagpózban feküdjünk a talajra, lábainkat karoljuk át, és húzzuk a mellkasunkhoz! A térdünket a kéz ellenállásával szemben nyomjuk, és tartsuk a feszítést!

Macskapózban álljunk négykézlábra, a hátunkat váltakozva homorítsuk és domborítsuk!

  • Ha mindig sok a tennivalónk

Izgő-mozgó pózban vállainkat váltakozva emeljük fel, engedjük le, és végezzünk körzéseket!

Gyertyapózban törzsünket és lábainkat nyújtsuk egyenesen felfelé, majd lassan, a csigolyákat egyenként "masszírozva" gördüljünk le!

  • Ha sokat ülünk:

Vízesés-pózban fejünket lassan és mélyen döntsük előre, és maradjunk így egy percig.

Fa-pózban karjainkat nyújtsuk felfelé, váltakozva nyújtózkodjunk erőteljesen egyszer jobbra, egyszer balra!

derékfájás, lumbago

2003-10-01 17:58:23

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop