Hirdetés

A rheumatoid artritisz nem csak az ízületek betegsége

A reumatoid artritisz (RA) autoimmun betegség. Az ízületi fájdalom és duzzadás mellé a betegek 10 százaléka más testrészeiben vagy szerveiben is jelez panaszokat.

RA, reumatoid artritisz, ízületi gyulladás, szíburk gyulladás, érgyulladás, neuropátia, fekélyek Felty szindróma |

InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.


Az RA csökkenheti a várható élettartamot, de a korszerű terápiákkal egyre inkább csak az ízületekre korlátozódik a betegség. Az alábbiakban közreadjuk a panaszokat, valamint azt is, mit tehetünk ellenük.

Ízületek

Az RA gyakran a kéz és a lábujjak kis ízületeiben kezdődik, de továbbterjedhet a test más részeire is. A fájdalom általában reggel erősebb, és gyakran szimmetrikus.

Számtalan gyógyszer létezik, a legtöbb az immunrendszerre hat, többek közt kemoterápia, valamint reumaellenes és gyulladáscsökkentő szerek.

Szív

Az RA-betegeknél kétszer akkor a szívbetegség kockázata, mint azoknál, akik nem szenvednek reumatoid artritiszben.

A betegség miatt állandó mérsékelt gyulladásban van az egész szervezet, ami az erek károsításával fokozza a szívroham, a stroke, a szívbetegség és a szívelégtelenség kockázatát. A szívburok gyulladás (pricarditis) éles mellkasi fájdalommal és lázzal jár, ha nem kezelik, szövődményeket okozhat.

A kezelés itt is elsősorban gyulladáscsökkentés, későbbiekben pacemaker beültetése is szóba jöhet.

Tüdő

Az RA betegek mintegy 10 százalékánál a tüdővel is súlyos gondok akadnak, a leggyakoribb a mellhártyagyulladás, a tüdőfibrózis, valamint a tüdőtágulás (emfizéma) fokozott kockázata.

A kezelés lényege itt is a gyulladás csökkentése.

Hangulat

A krónikus betegségben szenvedőknél gyakoribb a depresszió és más hangulati zavarok, a krónikus gyulladás ugyanis a hangulatra ható neurotranszmitterek és hormonok rendellenességeivel is kapcsolatban van.

Az antidepresszánsok segíthetnek a súlyos tünetek enyhítésében.

Erek

Vaszkulitisz lép fel, ha az erek gyulladtak, beszűkülnek és csökken a véráramlás, ami egyes esetekben szívkoszorúér-betegséget okozhat.

Súlyos érszűkület esetén a betegnek szteroidokra, esetleg kemoterápiára van szüksége.

Idegek

Egyes RA-betegeknél a környéki idegek gyulladása is kialakul, amely kéz- és lábzsibbadást, égő érzést okoz. Csökken az idegek vérellátása is, ami további károsodáshoz vezethet.

A gyulladás csökkentése itt is a megoldás, valamint a neuropátia külön is kezelendő.

Szem

A gyulladás a szem különböző részeit is érintheti, akár vaksághoz is vezethet. A tünetek: homályos látás, fájdalom, vörös szem, fényérzékenység. A gyulladás a szürke- és a zöldhályog kockázatát is növeli.

Gyulladáscsökkentő szemcseppekkel lehet az RA okozta szembetegségeket kezelni.

Bőr

Ha a bőrhöz vezető erek vannak gyulladásban, kiütések fekélyek, csomók jöhetnek létre, elsősorban a kézen, lábon és a könyéken.

A RA kezelendő, szóba jöhet a csomók műtéti eltávolítása is.

Csukló

A csukló érintettsége alagút-szindrómát okozhat, a tünetek a kar zsibbadása, gyengesége, olykor éles fájdalma.

A kezelés rögzítésből, borogatásból áll, de makacs panaszok esetén műtét ajánlott.

Lép

Az RA-betegek egy részénél ún. Felty-szindróma alakul ki, a lép megnagyobbodik, csökken a fehérvérsejtek száma, megnő a fertőzésre való fogékonyság. Ez a betegség az RA betegek mindössze 1 százalékát érinti.

A megoldás a gyulladáscsökkentés, esetleg injekció kúra a fehérvérsejt-szám növelésére.

Health.com, kép: sxc.hu
RA, reumatoid artritisz, ízületi gyulladás, szíburk gyulladás, érgyulladás, neuropátia, fekélyek Felty szindróma

2019-07-25 11:04:11

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop