Hirdetés

A kollagénbetegségekről

A kollagénbetegségek elnevezésű kórképek csoportjába olyan rendszerbetegségek tartoznak, melyekben a bőr kötőszövetének egyes elemei, mint erek, rostok, alapállomány, egyéb sejtek, különböző mértékben vesznek részt.

kollagénbetegség, bőrbetegség, kollagén, lupus, erythematodes, immunrendszer |

Gyógy-ír   Kisalföld | Kiss, Zs.

A kialakulásuk alapja az immunrendszer (védekezőrendszer) túlnövekedése, mely során a saját szövetek ellen fordulva gyulladásos reakciókat vált ki, gyakran életveszélyes folyamatokat provokálva. Ezeket más néven autoimmun betegségeknek nevezzük. Általában az egész szervezetet érintik és a bőrön is különböző tüneteket okoznak.

Az egyik közülük a lupus erythematodes elnevezésű több, hasonló reakciókkal tarkított tünetegyüttes, melynek több formája létezik a tünetek és a lefolyás alapján. A csak bőrre lokalizálódó jelenségekkel járó úgynevezett discoid lupus erythematodes kifejezetten rosszabbodik napfény hatására. Ezt mutatja a jellegzetes elhelyezkedése, mivel elsősorban az arcon, a mellkas felső részén, fülkagylón, hajas fejbőrön, illetve az ajkakon alakul ki. Kezdetben egy kissé gyulladt, tömött folt keletkezik a bőrben, melynek a tetején fehér pikkely van. Ennek a közepe később elhalványodik, besüpped, sorvadttá válik. A folyamat szélén terjed, s ha hosszabb ideig aktív a betegség, az arcon és az orrháton összefolynak a foltok és egy tarka "pillangó" alakul ki a bőrön. A hajas fejbőrön maradandó kopaszságot okoz, mivel a kötőszövetben zajló gyulladásos folyamatok a hajhagymákat véglegesen elpusztítják. Általában egy betegnél 1-2 ilyen folt keletkezik, de ritkán az is előfordulhat, hogy a törzsön, karokon is kialakulnak szimmetrikusan a kerek (discoid - korong alakú) hámló, sorvadt jelenségek. Férfiakat és nőket egyformán érintheti, általában 20-40 év között kezdődik és kiújulásra hajlamos.

Mi a teendő, ha valakinek ilyen betegsége van?

Elhanyagolni semmiképpen nem tanácsos, mivel a betegség aktivitása kiszámíthatatlan. Ez részben azt is jelenti, hogy előfordul, hogy a bőrtünetek mellett belső szervi gyulladásos folyamatok is fellépnek. Szerencsére ez ritka, de emiatt a betegeknek rendszeresen kontrollra kell járni, hogy a kezelőorvos ellenőrizhesse a betegség lefolyását.

Tekintettel arra, hogy a napfény rontja a bőrtüneteket, a napozás, szoláriumozás szigorúan tilos! Kora tavasztól késő őszig fényvédőt kell használni a ruhából kilátszó bőrterületekre, és 10-16 óráig lehetőleg árnyékban, illetve fedett helyen kell tartózkodni. Súlyosabb esetekben mellékvesekéreg-hormon kezelésére szorulnak a betegek, a belsőleg alkalmazott szteroid gyógyszerek is erősíthetik a fényérzékenységet. Kerülni kell az extrém hideg vagy meleg hatásokat, a durva vegyszerek használatát, mert minden olyan ártalom, mely a kötőszövet kémiai összetételét megváltoztatja, provokálhatja a betegséget.

Kifejezett diéta nem szükséges, csak azt kell szem előtt tartani, hogy minden olyan étel, ital fogyasztása, mely a fényérzékenységet fokozza (az alkohol pl. rontja a bőr állapotát, továbbá a kávé, kóla, tea) nem javasolt, és kerülni kell minden olyan élelmiszert, amely az esetlegesen meglévő egyéb belgyógyászati betegségeket (pl. cukorbetegség, epekő stb.) provokálhatja. Bizonyos foglalkozásoktól a betegeket el kell tiltanunk (pl. fűtő, hegesztő, martinász stb.), ahol tartós és extrém hőhatás érheti a szervezetet, illetve kerülni kell a fénycsővilágítást és a tv-nézést, mivel kevés UV-sugarat ez utóbbiak is kibocsátanak magukból.

Mint említettem, ritkán fordul elő, hogy a bőrre lokalizálódó betegség belső szerveket érintve súlyosbodik. Ebben az esetben már szisztémás lupus erythematodesről (SLE) beszélünk, mely az egész test kötőszövetét (nem csak a bőrét) és az érrendszert érintő általános betegség (lázzal, izom-, ízületi gyulladással, vese- és szívérintettséggel, májgyulladással, de akár tüdő-, idegrendszeri eltérésekkel is járhat). Kezelés nélkül halálos lehet, de az is előfordul, hogy évek, évtizedek múlva a betegség "kiég", és az aktív tünetek megszűnnek. Folyamatos kezelésre és gondozásra szorul.

Nagy általánosságban mondhatjuk, hogy az immunrendszert érintő, autoimmun betegségek UV-sugárzásra provokálódhatnak, illetve romolhatnak. Emiatt mindenki, akinek tudomása van arról, hogy ilyen betegségben szenved, kerülje a közvetlen napfényhatást, illetve az UV-sugárzást. Ugyanakkor bárki, aki azt veszi észre, hogy a bőrén furcsa gyulladásos kiütések, foltok jelennek meg napfény hatására, forduljon orvoshoz!

kollagénbetegség, bőrbetegség, kollagén, lupus, erythematodes, immunrendszer

2002-07-18 14:45:29

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop