Hirdetés

A férfiak csontritkulásának hét kockázati tényezője

Általános tévhit, hogy a csontritkulás csak az idősebb nők betegsége. A valóság ezzel szemben az, hogy az 50 feletti férfiakat nagyobb mértékben fenyegeti az osteoporosis miatti csonttörés, mint a prosztatarák.

csontritkulás, oszteoporózis |

InforMed Hírek13   InforMed | Dobos, L.


Sok férfi nincs tisztában azzal, hogy csontritkulása lehet, egészen addig, amíg egy elesés miatt kórházba nem kerül. Lássuk, melyek a kockázati tényezők!

1. Az életkor

50 felett a férfiak is fokozatosan veszítenek csonttömegükből, mert felborul a csontállomány lebontásának és felépítésének egyensúlya.

2. A tesztoszteron termelés csökkenése

A korral a tesztoszteron szint is csökken. A tesztoszteron a forrása az ösztrogénnek, mely kis mennyiségben jelen van férfiakban is, és a csontfelépítés egyensúlyában fontos szerepet játszik. A férfiaknál azért nem oly gyakori a csontritkulás, mint a nőknél, mert náluk nem jelentkezik olyan gyors ütemben a menopauza során bekövetkező ösztrogén szint csökkenés.

3. Kevés kalcium és D-vitamin

A csontok egészségéhez igen fontos a megfelelő kalcium- és D-vitamin szint. A kalcium a csontok erejét adja, míg a D-vitamin segíti az étrendi kalcium felszívódását.

Az 50 feletti férfiaknak naponta 1000 mg kalciumra van szükségük. Jó kalcium források a tej és a tejtermékek, valamint a dúsított narancslé és a gabonafélék. Ha nem jut elegendő kalcium a szervezetbe, pótlásra van szükség.

Napozáskor a bőrben termelődik D-vitamin, de a legtöbb embernek ez nem elég. Az 50-69 éves férfiaknak napi 800-1000 NE D-vitaminra van szükségük.

4. Nem elegendő testmozgás

Legalább napi 30 perces mozgás javasolt, például a séta, a kocogás, a kosárlabda, futball és a kirándulás.

5. A dohányzás

A dohányzást vizsgálatok közvetlenül összekapcsolják a csontsűrűség csökkenésével.

6. Túlzott alkoholfogyasztás

Szakemberek szerint férfiak számára a napi két italnál több elfogyasztása szintén csontritkulással járhat.

7. Egyes gyógyszerek

A depresszió, reumás artritisz, a gyomorégés egyes ellenszerei, valamint szteroidok szedése és a citosztatikumok is okozhatják a csontsűrűség csökkenését.

everyday HEALTH

csontritkulás, oszteoporózis

2015-01-19 13:57:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop