Hirdetés

Derékfájást okozó rossz szokások

Derékfájást nemcsak a hirtelen rossz mozdulat vagy a nagy súly emelése okozhat. Meglepő, mennyi apró rossz szokás vezethet fájdalmas állapothoz.

derékfájás |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: IStock
Az alábbiakban ismertetjük azokat a leggyakoribb hibákat, amelyeket elkerülve megelőzhető, sőt, enyhíthető a derékfájás.

Elkerüljük az edzőtermet

Egy vizsgálat szerint a derékfájósak 40 százaléka kevesebbet mozog a fájdalom kezdete óta, pedig ennél rosszabbat nem is tehetne.

Megoldás: a legtöbb embernek előnyére válik a mozgás, különösen a gyakori séta, gyaloglás, mert ez oldja az izmok merevségét. Mozogjunk még fájdalom esetén is.

Túlzásba visszük a felülést

A felülés és más hasizom-gyakorlatok sokszor többet ártanak, mint használnak. Az igaz, hogy az erős hasizom védi a gerincet, de éppen a felülésekkel nem lehet ezt elérni.

Megoldás: Nem kell teljesen abbahagyni a felüléses gyakorlatokat, de mindenképpen lassan és kellő óvatossággal hajtsuk végre. Erősítsük a haránt hasizmokat is.

Nem jógázunk

A vérkeringés fokozásával és a stressz csökkentésével bármilyen testmozgás enyhítheti a derékfájást, de valamennyi mozgásforma között a jóga erre a legalkalmasabb.

Megoldás: Csaknem mindenütt elérhetők a különféle jógatanfolyamok, jó, ha az oktatónak beszélünk a derékfájásunkról, mert a gyakorlatok összeállításánál ezt figyelembe veheti. Ha más megoldás nincs, számtalan DVD is rendelkezésre áll.

Nem étkezünk egészségesen

Kutatások bizonyítják, hogy a szív, a testsúly és a vércukorszint szempontjából előnyös étrend alkalmas a derékfájás megelőzésére is. A betegek gerincet ellátó erei is gyakran be vannak szűkülve. Az így létrejött folyamat ingerli a kilépő idegeket.

Megoldás: Kerüljük a túlzott koffeinfogyasztást és a tartósítóval, adalékanyagokkal készült feldolgozott élelmiszereket. Együnk több teljes kiőrlésű gabonafélét, szóját, dióféléket és magvakat, fehérjét, zöldséget és gyümölcsöt.

Egész életünket a táskánkban cipeljük

Sportsérüléshez hasonló gerinckárosodást okozhat az egyik oldalon viselt és degeszre tömött kézitáska.

Megoldás: A lehető legkönnyebb táskát válasszuk, a ma divatos táskák sajnos már üresen is elég nehezek. Az összes cipelnivaló ne legyen több mint a testsúly 10 százaléka. Változtassuk az oldalt, amelyen hordjuk, vagy osszuk el a súlyt egyenletesen két táskába.

Elhasznált matrac

Egy jó matrac elvileg 9-10 évet is kibír, ha azonban nem alszunk jól, és derékfájásra panaszkodunk, nem árt 5-7 évente cserélni.

Megoldás: A matrac ne legyen se túl kemény, se túl puha, a közepes ebben is a legjobb. Ha háton alszunk, tehetünk párnát a térdünk alá, ha oldalt, a két térd közé, és ha hason, a hasunk és a csípőnk alá.

Nincs jól beállítva a kerékpár

Lehet, hogy észre sem vesszük, hogy nem jól beállított kerékpárral közlekedünk, ez is okozhat derékfájást. Ne hagyjunk fel azonban bele, de igyekezzünk a lehető legjobban beállítani a kerékpárt.

Megoldás: Az ülés legyen olyan magasságban, hogy a pedál 6 órás állásánál legyen kinyújtva a lábunk, sarokkal a pedálon. A könyök legyen enyhén hajlítva, soha se nyújtott karral kerékpározzunk. Ha a beállítás nem megfelelő, forduljunk szakemberhez, megéri. Jó, ha a nyereg eleje 10-15 fokban lefelé dől, enyhíthető ezzel a gerincre gyakorolt nyomás.

Oda vagyunk a tűsarokért

Lehet, hogy elegáns, de a magas sarok derékfájást okoz, mint ahogy nem tesz jót a saroknélküli strandpapucs sem, mert mindkettőnél egyenetlenül oszlik el a testsúly, és felborul az egyensúly.

Megoldás: ha mindenképpen viselni akarjuk, csak rövidebb ideig tegyük, és vigyünk magunkkal egy váltás cipőt.

Ha nem veszünk tudomást a derékfájásról

Ha fájdalomcsillapítókkal elnyomjuk a fájdalmat, csak rontunk a helyzeten, jobb, ha tudatosan megéljük a fájdalmat.

Megoldás: A fájdalom elfogadása sokat segít abban, hogy mentálisan el tudjuk viselni, állítják szakemberek.

Ha haragtartók vagyunk

Nem is gondolnánk, de a megbocsájtás enyhítheti a derékfájást. Érzéseink, izomfeszültségünk és gondolataink közvetlenül befolyásolják ugyanis az agyba küldött fájdalomjelek erősségét.

Megoldás: A megbocsájtás nem egyszeri alkalom, folyamatosan azt kell választanunk, hogy a harag és a düh helyett megértők vagyunk azzal szemben, aki valamit rosszat tett nekünk.

Sok időt töltünk az íróasztal mellett

Kevéssé közismert tény, hogy az ülés 40 százalékkal jobban megterheli a gerincet, mint az állás. Ha sürgősen közeleg a határidő, csak kevesen törődnek azzal, hogy lazítsanak vagy mozogjanak munka közben. Az inaktív, használaton kívüli hátizmok azonban elgyengülnek, a nem mozgatott ízületek kiszáradnak, hamarabb kopnak.

Megoldás: ha 135 fokos szögben ülünk, azzal csökkenthető a gerincoszlopra gyakorolt nyomás, időnként (telefonáláskor, megbeszéléskor) dőljünk hátra. Ügyeljünk arra, hogy a szék, amelyen ülünk, megtámassza a derekunkat. Félóránként álljunk fel és sétáljunk egy keveset.

Sokat, hosszú ideig vezetünk

A kormány melletti görnyedt testtartás ugyanúgy megterheli a gerincet, mint az íróasztalhoz láncolt életmód. A görnyedt tartás ezen kívül energiavesztést is okoz.

Megoldás: Üljünk 90 fokos szögben közel a kormányhoz, hogy ne kelljen nyújtott lábbal vezetnünk, mert ez megerőlteti a gerincet, sokan azonban észre sem veszik.

Túl sokat nézzük a tévét

A hátunknak nagyon rosszat tesz, ha az egész estét rendszeresen a tévé előtt töltjük. A helyzetet súlyosbítja, ha a tévézésre fordított idő az edzésidőt csökkenti.

Megoldás: Korlátozzuk a tévézést azokra a műsorokra, amelyeket valóban meg akarunk nézni. Ne csattogtassuk a távirányítót, ha nem tetszik a reklám, hanem inkább álljunk fel és nyújtózzunk, mozogjunk.

derékfájás

2022-08-23 12:47:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop