Hirdetés

Térdfájás: tabletta vagy kenőcs?

A nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID) alkalmazása széles körben elterjedt a krónikus térdízületi fájdalom kezelésében. Brit orvosok felvetették, hogy ha az NSAID helyi alkalmazása is ugyanolyan eredményes, mint a szájon át szedett gyógyszer, akkor érdemes kenőcsöt használni.

tárd, fájdalom, fájdalomcsillapítás, NSAID |

InforMed Hírek13   InforMed | Hulló, D.


Ennek igazolására családorvosok közreműködésével szerveztek vizsgálatot. Két éven át követték nyomon 50 éve felüli térdfájós betegek állapotát. A családorvosok egy része véletlenszerűen kiválasztva osztotta a betegek tablettás és helyileg kezelt csoportba, mások a betegre bízták a választást. 

A betegek átlag életkora 64 év volt.

A vizsgálat előtt egy héttel valamennyien elhagyták az addig alkalmazott fájdalomcsillapítót, majd egy részüknél elindították a tablettás vagy helyileg alkalmazott ibuprofen kezelést. A betegek másik része választhatott a két gyógyszerforma közül.

A résztvevők fizikális és laboratóriumi vizsgálat mellett kérdőívek kitöltésével egészségi állapotukra vonatkozó kérdésekre válaszoltak 3, 6, 12 majd 24 hónap elteltével. A vizsgálat során regisztrálták a mellékhatások fellépését, az esetleges terápiás változtatásokat, illetve azokat az eseteket, amikor a betegek más gyógyszer bevételével egészítették ki az ibuprofen kezelést. 



Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált betegek körében nem volt lényeges különbség az ibuprofen fájdalomcsillapító hatásában, mindegy hogy a betegek szájon át vagy helyileg alkalmazták. Nem volt különbség az ízületi merevség, a mozgáskorlátozottság, és a fájdalom erősségében, illetve a súlyos mellékhatások fellépésének gyakoriságában sem.

Enyhe légzési mellékhatás 9%-kal ritkábban lépett fel a helyi kezelés során. Gyakrabban volt terápia váltás hatástalanság miatt a helyi kezelés során, illetve mellékhatás miatt a tablettával kezelt betegek körében. 

A randomizált betegek közül a helyi kezelésben részesülők kértek gyakrabban kiegészítő gyógyszert, míg a szabadon választó betegek közül épp a tablettát szedők döntöttek többen a kiegészítő fájdalomcsillapító mellett. A randomizált betegek közül 11% hagyta abba a tablettás kezelést mellékhatás fellépése miatt. 



A szerző és munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy a szájon át történő és a helyi kezelés hatása közel azonos, de a mellékhatások ritkábbak a helyi kezelés során, ezért célszerű a térdízületi fájdalom csillapítására inkább a helyi NSAID kezelést választani.

tárd, fájdalom, fájdalomcsillapítás, NSAID

2019-05-28 13:18:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop