Hirdetés

Gyakoriak a térdsérülések a síszezonban

Egyre többen töltik a téli vakációt külföldön síeléssel vagy snowboardozással – erről tanúskodnak a mind gyakoribb térdsérülések is, különösen a nők körében, ezt elsősorban a kezdők nem kielégítő fizikai állapota okozza.

térdsérülés, szalagszakadás |

InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.

A térd szalagsérülése bizonyos esetekben műtétet tesz szükségessé, ha instabil marad a térdízület, artrózis alakulhat ki.. A térd keresztszalag szakadás az egyik leggyakoribb sérülés síelésnél, létrejöttéhez nagyban hozzájárulnak a modern sícipők is, ugyanis ha a síkötés nem oldódik ki, a merev, magas szárú síbakancsban minden terhelés a térdet éri. (Gyakran alsó harmadi lábszártörés jön létre [szerk.])

De. Bollen több mint 200 térdsérült bevonásával végzett vizsgálata szerint, bár a rögbi és a futball a két vezető ok, a síbalesetek száma az 1994-es 9 százalékról 2004-ben 28 százalékra nőtt. Tíz térdszalag sérülést elszenvedett síelőből 9 nő volt, átlagos életkoruk 40 év.

A legtöbben azt hiszik, elég, ha besétálnak a kölcsönzőbe, és az ott kapott felszereléssel már mehetnek is a sítúrára. Ott aztán elindulnak lefelé a dombon, csak épp azt nem tudják, hogy ha valami gond van, mit is kellene csinálni. A legtöbb kocasíelőnek nem megfelelő a sportoláshoz szükséges fizikai állapota sem.

Ajánlatos, hogy minimum 6 héttel, de még jobb, ha három hónappal a sítúra vagy vakáció előtt készüljünk fel a téli sportolásra. Fontos a kardioedzés, és az alsó végtag izmainak erősítése.

Síelés közben gondoskodjunk a kellő mennyiségű folyadékbevitelről, a helyes táplálkozásról, és nem árt egy-egy pihenőnapot sem beiktatni.

BBC News
térdsérülés, szalagszakadás

2008-01-16 18:38:11

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop