Hirdetés

A strandolás veszélyei

Sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a leggyakoribb nyári megbetegedéseket.

strand, fertőzés, gyulladás, fülgyulladás, STD |

InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.


Hallójárat gyulladás

A külső hallójárat gyulladása nyáron meglehetősen gyakori. strandolás közben ugyanis a fülünkbe is víz megy, és ez egyeseket olyannyira zavar, hogy piszkálgatni kezdik a fülüket. A "merészebbek" nem is fültisztító pálcával nyúlnak a fülbe - bár a fül-orr-gégészek ezt is fölöslegesnek tartják -, hanem golyóstollal, hajcsattal vagy más hosszú, vékony tárggyal. Ilyenkor hámsérülést okoznak a hallójáratban, és ez utat enged a fertőzésnek.

A gyulladásnak két formája lehet: a pattanásszerű, körülírt hallójárat-gyulladás azért nagyon fájdalmas, mert feszíti a porchártyát. A betegség másik formája általában a hallójárat teljes hosszát érinti, duzzanattal jár, dugulásérzést, folyást okozhat, és szintén fájdalmas lehet. Szakorvosi tisztítást, kezelést igényel.

Ritkábban anélkül is kialakulhat a hallójárat gyulladása, hogy a beteg piszkálná a fülét. Ezt előidézheti, hogy rendszeresen sampon, tusfürdő jut a fülbe, megbontja a bőr védekező rétegét, s az kiszárad, majd allergiás jellegű gyulladás, ekcéma alakulhat ki. Ez még nem okoz komoly panaszt, csak akkor, ha a medence, a strand vize bejut a fülbe, és felülfertőzi az egyébként is gyulladt bőrt.

Kapcsolódó rovat: A külső fül betegségei

Középfülgyulladás

A hallójárat-gyulladás általában a felnőttek betegsége. A gyerekeket inkább középfülgyulladás veszélyezteti a strandon: lenyelik a nem túl tiszta vizet, így fertőződhet az orrgarati mandulájuk, s ez vezethet a középfülgyulladás kialakulásához.

Kapcsolódó rovat: Középfül és a belső fül betegsége

Allergia

Az allergia a szervezet túlérzékenysége valamilyen anyagra. Az allergiás nátha a lakosságnak csaknem tíz százalékát érinti. Allergiás nátha szezonálisan is felléphet, de sokaknál egész évben tart. A szezonális allergiás nátha bizonyos virágporok, pollenek jelenlétéhez kötődik, és ez azt jelenti, ha valaki valamely fa, fű vagy gyom pollenjére allergiás, csak akkor szenved a betegségtől, amikor ez a pollen a levegőben van. (Akit egész évben allergiás nátha kínoz, általában nem a pollenekre túlérzékeny, hanem a lakásban, környezetben lévő különböző anyagokra, például a poratkák ürülékére.)

Kapcsolódó rovat: Allergia, immunbetegségek

Allergiás nátha, szénanátha

Az allergiás nátha elsősorban szem- és torokviszketést, orrdugulást, tüsszögést és vizes orrfolyást okoz. Az is megkülönbözteti az allergiás náthát a megfázástól, hogy a panaszok heteken keresztül nem szűnnek.

Allergiás nátha már gyermekkorban is kialakulhat, sőt az ilyenkor fellépő allergiás nátha gyakran szövődik asztmával is, ezért a kis betegek fokozott orvosi ellenőrzést igényelnek. A gyermekkorban jelentkező allergiás nátha azonban később, az immunrendszer fejlődése során javulhat. Leggyakrabban a fiatal felnőttek szenvednek erős allergiás tünetekből, és idős korra megszűnhetnek a panaszok. Az allergia nem gyógyítható, de bizonyos életmódi változtatásokkal és speciális kezeléssel tünetmentessé tehető.

A pollenallergiások számára legfontosabb a védekezés. Aki ebben a betegségben szenved, ne mezőn nyaraljon, hanem - ha megteheti - induljon hegyvidékre vagy tengerpartra. Ha autóval megy, lehetőleg ne használja a szellőzőrendszert, hanem inkább időnként szellőztesse ki alaposan az autót, majd húzza fel az ablakokat.

A pollenérzékenyek számára védelmet jelent, ha van az autójukban pollenszűrő. A betegeknek érdemes naponta többször kezet és arcot mosni, s mindennap tanácsos hajat mosni. Jó, ha a ruhákat nem a szabadban szárítják. Ha már kiderült, hogy a beteg melyik növény pollenjére túlérzékeny, figyelje a médiában a napi pollenjelentést, és lehetőleg alacsony pollenmennyiségű időszakban induljon biciklitúrára, kirándulásra.

A legtöbb allergia elleni gyógyszer megelőző hatású, ha a páciens már a pollenszezon előtt elkezdi használni. Előfordulhat, hogy valaki tengerpartra megy nyaralni, és úgy gondolja, fölösleges lenne magával vinni a gyógyszereit. Persze, el lehet menni külföldön is az orvoshoz, lehet keresgélni a gyógyszertárban, de ennél olcsóbb és biztosabb megoldás, ha a beteg magával viszi gyógyszereit.

Kapcsolódó rovat: Szénanátha

Orrdugulás

A légúti allergiához társuló orrfolyás, orrdugulás nagyon kellemetlen, ezért a betegek - főleg, ha még nem is tudják, hogy allergiások, illetve ha nem jártak orvosnál - könnyen az orrcseppekhez nyúlnak. Az orrdugulás elleni, lohasztó orrcseppeket hosszú távon szigorúan tilos légúti allergia esetén használni! Ezek "valódi" nátha, gennyes arcüreggyulladás kezelésére valók, mert olyankor lehetővé teszik az orrüreg szellőzését és a váladék elfolyását.

Egy hétnél tovább azonban nem ajánlatos használni a lohasztó orrcseppeket, mert gyógyszerfüggőség alakulhat ki, tartós használat esetén degeneratív folyamatok jöhetnek létre az orrnyálkahártyán. Feltétlenül érdemes tehát orvoshoz fordulni, és az orvos által előírt gyógyszereket alkalmazni.

Kapcsolódó rovat: Az orr és az orrmelléküregek betegségei

Torokgyulladás

Nyáron is gyakori a torokgyulladás. Ha valaki például kezeletlen pollenallergia miatt nem kap levegőt az orrán, s ezért nyitott szájjal alszik, kiszáradhat a szája, a torka, és ez torokgyulladásra is hajlamosíthat. A meleg hónapokban is terjed a vírusos torokgyulladás, ami néhány nap alatt elmúlik, ha kerüljük a hideg italokat, s torokfertőtlenítő tablettát szopogatunk. Ha nem csökkennek a panaszok, ha nagyon rossz a közérzet, ha lázas a beteg, vagy ha az orvos komolyabb bakteriális fertőzést (pl. mandulagyulladást) állapít meg, akkor antibiotikus kezelésre is szükség lehet.

A nyári torokgyulladások nagy része azonban a fagyizás és a jéghideg italok fogyasztása miatt alakul ki, sőt, a hideg italtól és jégkrémtől akár heveny mandulagyulladás is felléphet. Tehát ha nem akarjuk a várva várt nyaralást lázasan, ágyban fekve tölteni, lassan nyaljuk a fagylaltot, és - bármennyire csábító is - ne hörpintsük föl egy hajtásra a jéghideg üdítőt.

Kapcsolódó rovat: A torok, garat, mandulák, gége betegségei

Napszúrás

Napszúrást a tartós, fejre irányuló, sugárzó hőtől kaphatunk. Ez ellen sapkával, a fej eltakarásával védekezhetünk; legjobb, ha a déli órákban árnyékban tartózkodunk. Hőguta akkor lép fel, ha nem tudjuk leadni a hőt a magas páratartalom vagy a túlságosan zárt, nem szellős ruha miatt.

A melegben végzett, kimerítő fizikai munka hatására hőkimerülés jelentkezhet, tünetei között szerepel az aluszékonyság és a végtaggörcsök. Mindhárom esetben hideg helyiségbe kell vonulni, és érdemes hűvös italt kortyolgatni. A kánikulai napokon legalább három liter folyadékot - de nem alkoholt! - igényel a szervezetünk.

Kapcsolódó rovat: Hőháztartás zavarai

Kiszáradás

A kiszáradás elsősorban a napimádókat veszélyezteti. Aki hőségben napozik, keményen dolgozik, és nem iszik, émelyegni kezdhet, ami már a kiszáradás első tünete. Nem érdemes eddig várni, tudomásul kell venni, hogy nyáron több folyadékra van szükségünk.

Aki nyaralni indul, készítsen útipoggyászába fájdalom- és lázcsillapítót, orrcseppet, széntablettát.

Kapcsolódó rovat: A kiszáradás kevésbé ismert okai

A strandon és az uszodában terjedő fertőzések

Ha olyan ember megy a meleg vízbe, akinek valamilyen nemi szervi fertőzése van, megfertőzhet másokat is, a nemi betegségeket okozó baktériumok ugyanis itt szintén elszaporodhatnak és fertőzést okozhatnak.

Hólyaghurut

A nők anatómiai adottságaik miatt könnyebben kaphatnak hólyaghurutot, mint a férfiak. Nem lehet extra teher, ha a hölgyek visznek magukkal olyan gyógyszert, amivel a kínzó hólyaggyulladás elmulasztható.

A rendszeresen gyógyszert szedők vigyék magukkal megszokott gyógyszereiket is, hogy a nyaralás alatt ne kelljen orvoshoz fordulniuk.

Kapcsolódó rovat: Fertőzések, hólyaghurut

Trichomoniázis

A leggyakoribb fertőzés a trichomoniázis nevet viseli, és a nem higiénikus meleg vizű fürdőkben, uszodákban és szaunákban fertőz. Kórokozó a Trichomonas vaginalis nevű egysejtű ostoros élőlény - nem gomba és nem is baktérium, mikroszkóp alatt könnyen felismerhető. Szexuális úton is terjed.

Tünetei kellemetlenek és gyorsan megjelennek:
  • zöldes-sárgás habos folyás
  • kellemtelen szag
  • hüvelyi égés, fájdalom, viszketés.
A bőséges váladékozás szeméremtesti irritációhoz vezet, s vörös, égő, viszkető bőrpanaszokat hoz létre. A lágyékhajlatban a nyirokcsomók megduzzadhatnak. Húgycső- és húgyhólyaggyulladás is jelentkezhet.

Ezek a tünetek csak a nőket érintik. A férfiak, ha érintettek is, csak tünetmentes hordozók.

Kapcsolódó cikk: Nemi úton terjedő betegségek (HPV, Chlamydia, herpes, szifilisz, kankó, stb.)

Gardnerella

Ha a szervezet és a hüvely lokális immunrendszere meggyengül - cukorbetegség, szteroid hormonkészítmények és antibiotikum gyakori fogyasztása esetén is - ez a kórokozó vegyes fertőzéssel kerülhet a szervezetbe. (Például baktériumokkal együtt.) Legtöbbször a Gardnerella vaginalis baktériummal karöltve, ami a hüvelyváladék típusos halszagáért felelős.

A Gardnerella más baktériumokkal együtt a Trichomonastól függetlenül is felboríthatja a hüvelyi egyensúlyt, strandolás, uszodalátogatás, meleg vizű gyógyfürdők és szexuális együttlét után is. Ekkor a halszag mellett fehéres-szürke, krémes folyás a jellemző, és ez folyamatos nedvességérzetet kelt az érintettben. Típusos esetben nincs fájdalom, égés, viszketés és a partner is tünetmentes.

A megelőzésben jó hatás érhető el a hüvely pH-egyensúlyát biztosító, tejsavtartalmú kúpok rendszeres használatával.

A metronidazol-tartalmú készítmények gyorsan elpusztítják a kórokozókat, de gyengíti a hüvely saját savas belső környezetét. Ha egy nő immunrendszere elég erős, akkor a trichomoniázis nem okoz tüneteket, bár a kórokozó jelen van. Ilyenkor vizeletüledék-vizsgálattal, vagy a nőgyógyászati rákszűréskor végzett kenetvizsgálattal véletlenszerűen lehet az élősködőt kimutatni.

Kapcsolódó rovat: Nemi úton terjedő betegségek (HPV, Chlamydia, herpes, szifilisz, kankó, stb.)

Sérülés, fertőzés

Semmilyen sérüléssel nem szabad strandra, uszodába vagy termálfürdőbe menni. Nemcsak a nagyobb sebekkel, hanem a kisebbekkel sem: például ha valaki elvágta az ujját, lehorzsolta a térdét vagy berepedés van két lábujja között.

A hideg vizes medencéknél nem elsősorban a víz okozza a problémát, hanem a medence partja, a strand kövezete és a zuhanyzó. Ezeken a területeken könnyen kerülhet a bőrre baktérium vagy gomba, amely a sebbe vagy a sérülésre jutva fertőzést okoz. Ezért nagyon fontos a lábmosó használata, amely megakadályozza, hogy kosz kerüljön a medencébe, és fertőtleníti is a lábat. A zuhanyozóban pedig ajánlott papucsban beállni a víz alá.

Ha valakin nincs sérülés, akkor is van esély a megfertőződésre, bár lényegesen kisebb. A kórokozók igyekeznek megtapadni a bőrön, a szőrzeten és a nyálkahártyákon, de ha valaki strandolás után alaposan és rendszeresen tisztálkodik szappannal és folyóvízben, akkor ezek nem okoznak bajt.

Kapcsolódó rovat: Fertőző betegségek

Kullancs

Strandolás után érdemes megvizsgálni a testet, nincs-e rajta kullancs, és ha van, akkor azt el kell távolítani. Aki árnyékot keresve tölgyfa alá fekszik, sokkal nagyobb eséllyel kap kullancsot, mint más fa alatt. A kullancs számos kórokozót hordozhat, csípésével és nyálával fertőzi a szúrt csatornát.

Kapcsolódó rovat: Csípések és marások

Hasmenés

A meleg vizes medencékben minden széklettel szóródó baktérium és vírus egy bizonyos ideig életben marad, sőt - ha szerves anyagok is kerülnek a 30-38 Celsius-fokos vízbe - a baktériumok gyorsan el is szaporodnak. Az ilyen baktériumok vagy vírusok a lenyelt vízzel hasmenést okozhatnak.

Kapcsolódó rovat: Gyomor- és bélbetegségek

Leptospira

Veszélyforrást jelenthet az is, ha a fürdő vagy strand területe nincs rágcsálómentesítve. Az egerek és patkányok leptospira baktériumokat hordozhatnak. Ha a strand vize meleg víz, de nem fertőtlenítőszeres, a leptospirák megfertőzhetik a fürdőző embert a bőrön át vagy a vízzel lenyelve a bélen át, májgyulladást és sárgaságot, esetleg agyhártyagyulladást okozva.

Leginkább azok vannak veszélyben, akik meleg vízben töltenek el hosszú időt, és utána egyáltalán nem vagy csak sima vízzel mosakodnak meg. A megfelelő higiénés állapotú fürdőhelyeken a strandolás utáni alapos tisztálkodással minimálisra csökkenthető a fertőzés kockázata.

A medencés strandok döntő többsége Magyarországon szabályosan, a közegészségügyi előírásokat betartva működik. A víz minőségét mikrobiológiailag folyamatosan ellenőrzik.

Kapcsolódó rovat: Spirocheta fertőzések (Lyme, Leptospirosis)

strand, fertőzés, gyulladás, fülgyulladás, STD

2018-07-30 22:58:18

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop