Ügyetlen vagyok! - Testvérem önostorozó viselkedése

Kérdés: Testvérem 7 éves, aktív, életvidám kisfiú. Mostanában azonban előfordul, hogy egyik pillanatról a másikra elkezdi hajtogatni - "béna vagyok", "nekem semmi sem sikerül", vagy valami hasonlót. Ilyenkor nehezen megvigasztalható, de ha megnyugszik, pár perc múlva már teljesen vidám, és mintha meg sem történt volna az a pár perc, amit önostorozással töltött.
A családi életünk rendezett, a közelmúltban nem történt semmilyen megrázó esemény, ezért nem tudjuk, mi lehet a probléma oka.
Ugyan ez nem fordul elő gyakran, de szeretném, ha segítene, tanácsot adna, hogyan kellene viselkedni vele egy ilyen helyzetben, illetve mi lehet a probléma, és hogyan lehetne megszüntetni?

| Az Orvos válaszol - Dr. Nagy Erzsébet 2008 ;13(februári)   InforMed | Nagy, E.
Most 7 éves a kisfiú, ezek szerint elsős. Az iskolába hogy sikerült beilleszkednie? Milyenek a tanító nénik és az osztálytársak? Vannak barátai? Mit mondanak, hogy megy neki a tanulás?
Én elsőként arra gyanakodnék, hogy ott történt valami. Lehet csak egy apróság, senkinek fel sem tűnt (mondjuk pl. a tanító néni csak odaszólt neki valamit, amire már nem is emlékszik, vagy valamelyik társa), csak ő lehet nagyon érzékeny és mély nyomot hagyott benne. Beszélgetni kellene vele, kideríteni mi lehetett az a valószínűleg banális dolog, amit ő így a lelkére vett, ugyanakkor pedig erősíteni az önbizalmát (pl. mindig meg kell dicsérni, ha valamit jól csinál). Remélem, tudtam segíteni, és a dolog úgy múlik el, ahogy jött.
2008-02-18 21:51:20
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop