Vese angiomyolipoma

Kérdés:  Néhány napja elvégeztek nálam egy hasi/nőgyógyászati UH-t, ahol véletlenül felfedezett a radiológus egy vese angiomyolipomát. A leírás így szól: "A bal vese alsó harmadában egészen dorsalisan 8x7 mm-es echodens képlet van, közvetlenül a tok alatt. Egyébként a vesék alakja, nagysága, szerkezete szabályos. Az üregrendszer nem tágabb. Kőreflex nem látható."
A vélemény első része ezért így szól: a bal vesében AML-re jellemző képlet.
A kérdésemre, miszerint kb. egy-másfél éve volt egy erős felfázásom (egy hétig lázasan feküdtem vele otthon), lehet-e ennek szövődménye, az orvos azt mondta, hogy nincs köze hozzá. Azt mondta, ha előtte nem volt még sosem hasi UH-m, fél év múlva menjek el újra, hogy nem változik-e, ha nem, akkor nem kell vele foglalkozni.
Valóban nincs más teendő? Vagy javasolt valami más vizsgálat is?

vizeletvizsgálat, vese angiomyolipoma | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2014 ;19(novemberi)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  Az angiomyolipoma egy zsírszövetből álló jóindulatú daganat, amiben van ér- és izomszövetet tartalmazó burjánzás is. Jóindulatú, de valóban, a-biztonság kedvéért fél év múlva célszerű a vizsgálatot megismételni. Más teendő valóban nincs. Növekedés, és mivel érszövetet is tartalmaz, vérzés veszélye esetén kell csak vele foglalkozni.

Kapcsolódó cikkek a A vese működése és vizsgálata rovatban olvashatók.

2014-11-27 04:38:29
| vizeletvizsgálat, vese angiomyolipoma
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop