Kórszövettani lelet

Kérdés:  2015. marciusaban kaptam HP eradikacios kezelest (pozitiv vér- es székletminta alapján) a 4-es kombinacio (Controloc, Clarithromicin, Tetraciklin, Metronidazol - ha jol emlékszem), 14 napig.
A kezelés után jöttek a panaszaim, hasi diszkomfort érzés, puffadás. Orvosom javaslatara elmentem gasztroszkópias kivizsgálásra, ahol a diagnozis: gasztritisz. Szovettani mintat is vettek az első kerdesem ezzel kapcsolatos.
A korszovettani leleten ezt irja: Elvegzett festes D-PAS
Elvegzett immunhisztokemiai reakciok: Helicobakter
Korszovettani velemeny: Kozepes fokban idult lobos, antrum tipusu gyomornyalkahartya reszletek mersekelt foku foveolaris hyperplasiaval, pangast mutato kapilarisokkal, aktivitasi jelek nelkul. Helicobakter pylori nem mutathato ki.
Dg: Gastritis chronica aspecifica med. grad.
Kerem, magyarazza el roviden, a fent leirtak mit is jelentenek! Milyen hosszu a gyogyulasi ido? Mennyi idonkent erdemes kovetni - esetleg a kivizsgalasokat megismetelni?
A gasztritisz kezelesere egy honapig szinten Controlocot szedtem, a hasi puffadasom nem szunt meg ezalatt. Vegul a csaladorvosom javaslatara probioticumos keszitmenyeket szedtem egy honapig, ez jelentosen javitott a helyzeten.
Mennyi ideig szukseges szedni On szerint a probiotikumokat, hogy helyrealjon az emesztesem? Milyen probiotikum keszitmenyeket javasolna tovabbi szedesre?
Elore is koszonom valaszat!

savtúltermelés, gyomorsav | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2015 ;20(szeptemberi)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  Nem akarom elkeseríteni, de minden bizonnyal az eradikációs kezelés mellékhatásáról lehet szó. Ha a probiotikum használt, használja, amíg magától is jobban nem lesz.
Az a leírásából nem derül ki, hogy miért kellett vizsgálni. Ha a gyulladást savtúltengés, savas reflux okozta akkor lehetséges, hogy a Controloc folytatása javasolt, de mellette Salvus vizes savkötés, vagy bevonószer (szukralfát) használata is szóba jön.

Kapcsolódó cikkek a Gyomorfekély, nyombélfekély rovatban olvashatók.

2015-09-23 22:30:46
| savtúltermelés, gyomorsav
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop