Kontaminált vékonybél-szindróma gyógyulása

Kérdés:  Kontaminált vékonybél-szindrómát állapítottak meg nálam, H2 kilégzés teszt alapján - nagyon erős állandó puffadás miatt mentem orvoshoz, más tünetem nem volt, ez viszont nagyon kínzó.
Kiváltó okként szervi elváltozást nem diagnosztizáltak (korábbi fertőzés, vagy gyógyszerkúra miatt valószínűsítették a kialakulását). Normixot (9 napig) és Kliont (10 napig) írt fel az orvos, mellette Protexin probiotikummal (napi 2, 2-3 hétig).
Beszedtem az összes antibiotikumot előírásnak megfelelően, most van már a 2. antibiotikummentes napom, már csak a probiotikumot szedem, de nemhogy javult volna a helyzet, hanem rosszabbodott: sokkal erősebben puffadok. Az orvosom szerint hatott az antibiotikum, ez már csak mellékhatás.
Ez valóban így van Ön szerint is? Teljesen ugyan olyanok a tüneteim, csak rosszabbak, így elég hihetetlen számomra, hogy ennek ellenére hatott a gyógyszer. Vagy lehet, hogy az antibiotikum kúra hatására kipusztult bélflórám okoz teljesen ugyan ilyen, kizárólag puffadásos tüneteket? Esetleg detox reakció? Szedjem a probiotikumot és rendbe jövök?
Ha valóban hatott az antibiotikumkúra, mikorra várható a javulás? Meddig várjak türelemmel, abban bízva, hogy ez a gyógyulás normális mellékhatása? Létezik olyan, hogy ezek a gyógyszerek ennyire nem hatnak, sőt ártanak? Lehetséges, hogy nem gyógyítható a kontaminált vékonybél-szindróma? Hogyan tovább Ön szerint?

bélgyulladás, vékonybél szindróma | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2016 ;21(májusi)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  Olyan kérdéseket vet fel, amelyekre nincs egyértelmű válasz. Az említett gyógyszerek elvben segíthetnek, mellékhatásaik sem számottevőek, a probiotikumok használatának eredményességéről is megoszlanak a vélemények.
Mivel panaszait okozó szervi megbetegedést nem találtak, kialakulásáért a korábban szedett antibiotikumok okozta bélgyulladást feltételeznek, (mely kibillentette a bélflóra egyensúlyát), legyen türelmes, szedjen valami helyi "gázfelszívót", esetleg görcsoldóval kombinálva, és panaszai remélhetőleg magától megszűnnek. Ellenkező esetben széklet transzplantáció szükségessége is szóba jön.

Kapcsolódó cikkek a Gyomor- és bélbetegségek rovatban olvashatók.

2016-05-23 23:34:41
| bélgyulladás, vékonybél szindróma
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop