Gyakori vizelés, fájó ízületek

Kérdés:  22 éves férfi vagyok, ülőmunkát végzek, nem vagyok túlsúlyos, Gilbert-kóron kívül egyelőre nincs más ismert betegségem.
Már több mint egy hónapja gyakran járok vizelni, ez napi 15-25 alkalmat jelent. Az ürített vizelet mennyisége is bőséges, számomra szokatlan. Amikor kezdődött ez az egész (szeptember közepe-vége) elmentem háziorvoshoz, aki általános laborvizsgálatra és urológiára küldött. A vér- és vizeletvizsgálat eredményei jók lettek, semmi szokatlan eltérés, az urológián sem találtak semmit.
A háziorvos ezzel le is tudta, nem mondott rá semmit. Aztán pár hete megfájdult először a karom, könyököm, vállam, majd mindkét térdem, melyek körül néha a bőr is meleg tapintatú.
November 9-én visszamentem az orvosomhoz, azt javasolta ismételjük meg a vizeletvizsgálatot - tehát vért most nem vettek, melynek eredményeit megkaptam, és most sem találtak semmit. A vizelési problémáim miatt érthető számomra, hogy miért vizeletvizsgálatot kért, de elsősorban most arra lettem volna kíváncsi, mitől sajognak az ízületeim.
Ez nem tudom számít-e, összefügghet-e a többivel, de a szájüregemben kb.1 hete afták jelentek meg, méghozzá nem is kevés (nincs rossz fogam, sem fogkövem), és mintha sérülékenyebb lenne a bőröm, gyakran jelennek meg rajtam véraláfutások, melyek 1-2 nap alatt fel is szívódnak.
Mivel az 1 hónappal ezelőtti vérképem és mostani vizeleteredményem is normális, fogalmam sincs, mi lehet ez az egész. Mivel orvosom nem foglalkozik velem, Önhöz fordulok. Mi állhat panaszaim hátterében? Szükséges újabb vizsgálat?
Várom szíves válaszát, előre is köszönöm!

ízületi gyulladás, RA, reumatoid artritisz, sokízületi gyulladás | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2016 ;21(novemberi)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  A jó hír az, hogy a gyakori és nagyobb mennyiségű vizeletürítés hátterében nem cukorbetegség áll. A rossz hír, hogy még ma se tudjuk teljes bizonyossággal, hogy az aftákat mi okozza. Legnagyobb valószínűséggel egy elhúzódó vírusfertőzés kísérő tüneteiről van szó, de véleményem szerint ennek igazolására vagy kizárására részletes vérképelemzésre, vírus szerológiai vizsgálatokra feltétlenül szükség van, esetleges szisztémás vérképzőszervi megbetegedések kizárására is. Mellkas röntgen, hasi UH volt?

Kapcsolódó cikkek az Ízületi és kötőszöveti betegségek (SLE, fibromyalgia, RA) rovatban olvashatók.

2016-11-27 19:05:33
| ízületi gyulladás, RA, reumatoid artritisz, sokízületi gyulladás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop