Emelkedett vizelet amiláz

Kérdés:  Mi okozhat emelkedett vizelet amiláz szintet (600-700 közötti)? Egy éve folyamatos diéta. Csak csirkemell, hal, rizs, némi édesség. Minden más érték normál. Panasz csak puffadás, hasi diszkomfort érzés. 1,5 évvel ezelőtt volt hasnyálmirigy-gyulladás. Szigorú diéta mellett a vizelet amiláz nem megy le. CT, hasi ultrahang negatív. Jelenleg várunk egy daganatdiagnosztikai véreredményt. Daganat okozhat csak a vizeletben amiláz emelkedést?
Köszönöm a válaszát!

laboratóriumi vizsgálat, vizelet vizsgálat | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin 2016 ;21(októberi)   InforMed | Szendei, K.
Válasz:  Nem hinném, hogy ez a minimális emelkedés a hasnyálmirigy gyulladás kiújulásának jele lenne. Önmagában egyébként se értékelhető, számos gyógyszer is emelheti a szintjét. Valószínűleg ennyi volt már az amiláz szint a gyulladás előtt is. Mi okozta a gyulladást? Epekő, alkohol, veleszületett hypercholesterinaemia? Ezek ismeretére is szükség lenne. Daganatra kellene legkevésbé gondolni, a tumor markerek eredménye is csak a kórkép teljes ismeretében, folyamatában értékelhető.

Kapcsolódó cikkek a Felépítés és működés rovatban olvashatók.

2016-11-09 03:48:43
| laboratóriumi vizsgálat, vizelet vizsgálat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop