Megváltozott széklet

Kérdés:  9 hónapos kislányommal kapcsolatban érdeklődnék. Bár étvágya mindig volt, csak most duplázta meg a súlyát (3760, most 7600), mindig egyenletesen a minimumot hízta, kivéve előző hónapban, mikor semennyit sem, de akkor kezdett el nagyon mászni, felállni stb.
Az elmúlt 4 hétben kb. 300-350 gr-ot szedett fel (3 hónapos koráig csak anyatej, 3-6 hó anyatej és bukás elleni tápszer, 6 hótól ezeken kívül főzelékek, husi, glutén, 8 hónaptól joghurt, sajt). Kb.
2 hete észleltük, hogy széklete megváltozott. Napi kétszeri kaki maradt, viszont világos lett a színe. Krémszínű-sárgás, általában formált, és olyan szokott lenni, hogy az egyik fele más színű, sötétebb, a másik, a nagyobbik része ez a világos színű. A két szín élesen kivehető, elhatárolódik egymástól (inhomogén?). 80 %-ban ilyen a széklete, 20 %-ban sárga, kicsit lazább (de nem hiszem, hogy ez már hasmenésnek minősül), nagyobb mennyiségű, és ez bűzösebb, a másik, formált nem igazán bűzös, viszont annak felülete kicsit fényesnek látszik.
Ami még feltűnt, hogy régebben nem lehetett látni kis banánrostokat, most mindig tele van vele, és pl. répadarabokat is sokszor felfedezek. Volt idő, mikor hirtelen többet adtam neki enni, akkor 3-4 széklete is volt, de az egyszínű, nem világos jellegű volt, aztán beállt a napi kettőre.
Elnézést, hogy ilyen részletességgel írom le, de talán minden fontos lehet. Ez lenne a zsírszéklet? Jól tudom, hogy ez máj, epe vagy hasnyálmirigy probléma? Orvosunk szerint ez fertőzéstől nem lehet, mert már elmúlt volna, gasztroenterológiára kaptunk beutalót, de több hónap várakozás van.
Olvastam, hogy a cisztás fibrózisra jellemző ez, meg az elmaradt súlyfejlődés is. Amióta a "fejemben van" ez a betegség, figyeltem a kislányt és észrevettem, hogy a könnye fehér nyomot hagy az arcán megszáradás után. Megrémültem, mert tudom, hogy a cf jellemző tünete a túl sok só a szervezetben.
Ön szerint ez normális jelenség vagy aggódnom kellene? (Leteszteltem, nekem is látszik a könnyem száradás után, de babáknál, akik kvázi nem fogyasztanak sót, nem tudom hogy lehet-e ilyen?) Más só lerakódást nem fedeztem fel rajta, a könnye és a verejtéke viszont enyhén sós ízű, de alapból a bőre nem.
Igazából egyszer volt majdnem kruppos megfázása, tüdőgyulladása sosem, különösképpen nem köhög, csak egy-egy elhúzódó nátha esetén (ami viszont gyakori nála). Amúgy jókedvű, kiegyensúlyozott.
Ön szerint mennyi az esélye a cf-nek? Mi mástól lehet még a megváltozott ilyen jellegű széklet? Apukája Gilbert-kóros, esetleg köze lehet hozzá? Vagy ivott egy kevés, kb. egy deci csapvizet nemrég, az lehet gond?
Még eszembe jutott, hogy bőrén néha kijön piros kiemelkedő, ekcémaszerű kiütés, orvosunk szerint ez csak bőrszárazság.
Eléggé aggódok jelenleg, csak a legrosszabbra tudok gondolni sajnos.
Köszönöm szépen a véleményét!

mozgásfejlődés, babanapló | Az Orvos válaszol - Dr. Sebő Zsuzsa 2017 ;22(márciusi)   InforMed | Sebő, Zs.
Válasz:  Kedves Kérdező! Kérdéseire összességében azt tudom válaszolni, nem olyan ijesztő. A cf ennél sokkal erőteljesebb tüneteket szokott produkálni, és a leírt székletelváltozás a vegyes táplálkozás kapcsán előfordul másnál is.
A mozgásfejlődés meglendülésekor a súlygyarapodás csökkenése is normális. A könny is, a verejték is enyhén sós ízű mindenkinél.
Természetesen biztosat egy kivizsgálás tud mondani, de nem valószínű, hogy probléma lesz.
Üdvözlettel dr. Sebő Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkek Az egészséges csecsemő fejlődése - Babanapló rovatban olvashatók.

2017-04-02 06:31:12
| mozgásfejlődés, babanapló
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop