Pecsételő, rózsaszínes vérzés

Kérdés:  26 éves nő vagyok, a múlt hónap 9-én úgy mutatkozott, hogy megjön a menzeszem, de az elején csak a papír volt rózsaszínes, és nem minden nap - ez így tartott 18-ig. Pecsételő jellegű volt.
A mai napon megint a papír rózsaszínes volt. Kicsit megijedtem, mivel még nem kellene megjönnie.
Mitől lehetséges ez?
Előre is köszönöm válaszát!

| Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2014 ;19(szeptemberi)   InforMed | Petróczi, I.
Válasz:  Valószínűleg hormonzavar az ok. Rákszűrésen mikor volt? Mivel védekezik? Szerintem mielőbb menjen el vizsgálatra! Babát mikor szeretne?
A nők havibajának rendszeressége hormonfüggő. A rendetlen vérzés oka leggyakrabban a petefészek-működés zavara.
Két megoldás van:
1. Ha babát szeretne - akkor oki kezelés szükséges, a petefészek-működés teljes helyreállítása.
De ezzel helyreáll a fogamzóképesség is - és jön a baba. Ezért ezt tenni csak akkor célszerű, ha az illető hölgy már babát akar.
2. Ha most nem szeretne babát, akkor fogamzásgátló tablettát kell szednie. A tabletta átveszi a méhnyálkahártya vezérlését a petefészektől, s egyben kikapcsolja a hibásan működő petefészkeket (=álterhességet szimulál).
Ezt a hatást a repülőgép robotpilótájához tudom hasonlítani. A vérzés szabályossá válik, de ez nem a szokásos menstruáció, hanem egy, a tabletta abbahagyása miatt fellépő művérzés.
Ha abbahagyja a tablettát (=kikapcsolja a robotpilótát) - természetesen - kiújulnak a tünetek. De ez a legjobb tüneti kezelés. (Elfedi a tüneteket.)
A mai korszerű tabletták 15 évig is szedhetők. Nincs maradandó hatásuk.
Meg kell még említeni a fogamzásgátló injekciót, ez úgy rendezi a vérzészavart, hogy kikapcsolja a méhnyálkahártya működését is, és így - akár az igazi terhességnél - nincs egyáltalán vérzés és természetesen itt is tökéletes a nem kívánt terhesség elleni védőhatás. Ha a nő aztán babát akar, itt is át kell térni az oki kezelésre.
Most mielőbb menjen orvoshoz!
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a fogamzásgátló tablettáról és a fogamzásgátló injekcióról írottakat.
Ha megkeres, szívesen segítek, címem és telefonom a honlapomon található.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Fogamzásgátlás rovatban

2020-05-21 17:10:02
| hormonzavar
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop