PCOS - Meforal

Kérdés:  5 évvel ezelőtt endokrinológiai szakrendelésen PCO szindrómára kezeltek, de azon belül is inkább az erősen jelentkező hirzutizmust (arcon, hason) próbálták gyógyszeres (+ lézeres) kezeléssel megszüntetni, illetve csökkenteni (gyógyszerek, amiket szedtem: Diane 35 (de ez rövid ideig, mert hánytam tőle) Jadine, Jasminell, Meforal 500 mg, Androcur, Flutam, Verospiron).
4 év után - bár a hirzutizmus csökkent ugyan, de a sok gyógyszer mellékhatása egyre erősebben jelentkezett - abbahagytam a gyógyszerek szedését. Majd egy gyógyszermentes év után a nőgyógyászom a vizsgálat alkalmával napi 2x1 Meforal 850 mg tabletta szedését, diétát és a sportot javasolta, mivel a menzeszem nem minden hónapban volt (és amikor megjött, akkor is 2 napig tartott) és a petefészkemen több apró cisztát is talált.
Először diétával és tornával sikerült néhány kg leadnom, de a gyógyszer szedését nem kezdtem meg.
Vérvételi eredményeim alapján pajzsmirigyműködéssel nincs probléma, és az adott hónapban peteérésem is volt (csak később, hosszabbak a ciklusok). Cukorterheléses vizsgálatom még sosem volt. Ezt követően (1 év múlva) a nőgyógyászati szűrés alkalmával a hüvelyi ultrahang egyik petefészkemen sem mutatott ki cisztát, de a nőgyógyászom ennek ellenére mégis javasolja a Meforal 850 mg tabletta (2x1) szedésének elkezdését, mert amennyiben nem szedem, nagyobb a kockázata a vetélésnek, koraszülésnek stb.!
A menzeszem éves átlagot nézve 8-szor biztos van, bár még mindig nagyon kevés a mennyisége - második naptól elég a tisztaságibetét is, és csak 2 max. 3 napig tart.
Az Ön véleménye szerint valóban szükséges lenne a Meforal gyógyszer szedése? Terhesség esetén lenne valami káros hatás - a gyógyszer szedése mellett - a babára nézve?
Válaszát tisztelettel köszönöm!

petefészekciszta, PCOS | Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2015 ;20(júniusi)   InforMed | Petróczi, I.
Válasz:  1. A Meforal egy cukorbetegség elleni gyógyszer, miért szedné, ha a cukorháztartása rendben van? Való igaz, hogy PCOS mellett előfordul a cukorbetegség is, de ezt laborral bizonyítani kell.
2. Ha jól értem, Önnél a PCOS sincs bizonyítva.
3. Peteérés zavara (+ női hormon hiánya= hím nemi hormon túlsúly) biztosan van, de ezt jól lehet kezelni.
Az Ön alapbaja, hogy nincs peteérése, a női hormonjai emiatt a padlón vannak. A nők havibajának rendszeressége hormonfüggő. A rendetlen vérzés oka a petefészek-működés zavara. (Az emlők is nagyon hormonérzékenyek.)
Két megoldás van:
a. Ha babát szeretne - akkor oki kezelés szükséges, a petefészek működés teljes helyreállítása.
De ezzel helyreáll a fogamzóképesség is - és jön a baba. Ezért ezt tenni csak akkor célszerű, ha az illető hölgy már babát akar.
b. Ha most nem szeretne most babát, akkor fogamzásgátló tablettát kell szednie. A tabletta átveszi a méhnyálkahártya vezérlését a petefészektől, és egyben kikapcsolja a hibásan működő petefészkeket (= álterhességet szimulál).
Ezt a hatást a repülőgép robotpilótájához tudom hasonlítani. A vérzés szabályossá válik, de ez nem a szokásos menstruáció, hanem egy, a tabletta abbahagyása miatt fellépő művérzés.
Ha abbahagyja a tablettát (= kikapcsolja a robotpilótát) - természetesen - kiújulnak a tünetek. De ez a legjobb tüneti kezelés. (Elfedi a tüneteket.)
A mai korszerű tabletták 15 évig is szedhetők. Nincs maradandó hatásuk.
4. Nem ártana a mellékvesehormonokat is megnézni, azok is csinálnak szőrösödést.
Remélem, segítettem!
Bővebb felvilágosításért olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a PCOS-ről írottakat.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Petefészek ciszták, policisztás ovárium szindróma rovatban olvashatók.

2015-06-29 10:09:36
| petefészekciszta, PCOS
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop