Mellrák, vérzészavar

Kérdés:  Edesanyamat, aki 54 eves, mar 4,5 eve mutottek mellrakkal, attete nem volt. Kapott sugarkezelest es kemoterapias kezelest es mutottek is. A mutet ota Tamoxifen sandoz tablettat szed, kettot naponta, egyet reggel, egyet este. Ket honappal ezelott tapasztalt eloszor kis mennyisegu menstruacios verzest, es ebben a honapban is, ami enyhe hasi gorccsel is jart, annak ellenere, hogy a kezeleseket kovetoen ez egyszer sem fordult eddig elo, vagyis 4 eve mar nem menstrualt, a kezelesek elott meg igen. A verzes nem bo, inkabb pecsetelo, de tarsul hozza ketoldali petefeszek-fajdalom.
Ez a gyogyszer - a Tamoxifen sandoz - okozhat menstruacios verzest, mint mellekhatas, vagy mitol lehet ez? Az megtortenhet, hogy visszatero menopauza tunet? Mindenkepp orvoshoz akar fordulni, de sajnos 1-2 hetig most nem tud. Ezert kernem szepen a tanacsat, mert nagyon aggodom. Felek, hogy valami komolyabb, mennyi esely van erre?

menopauza, változókor, hormonhiány, hormonpótlás, klimax, csontritkulás | Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2015 ;20(augusztusi)   InforMed | Petróczi, I.
Válasz:  Ez a vérzés nem a Tamoxifen miatt van. Ez a gyógyszer a rák kiújulását akadályozza meg, művi klimaxot okoz.
Anyukájánál egészségügyi kaparást kell végezni a vérzés okának kiderítésére. Rákszűrés mikor történt? Egyébként az ilyen vérzések a klimaxban nem ritkák. 5 év után abba szokás hagyni a Tamoxifen kezelést.
Még valami: ebben a korban gyakori a csontritkulás. Javaslom, a kaparás után anyukáját vigye el fizetős (az SZTK kivárhatatlan) csontritkulás vizsgálatra. Nehogy törése legyen!
Olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu ) a BETEGEIM LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEI-nél a menopauzáról és a csontritkulásról írottakat. Olvassa el cikkeimet is.
Ha megkeres, szívesen segítek.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Menopauza, valamint a Csontritkulás (oszteoporózis) rovatban olvashatók.

2015-08-24 19:40:13
| menopauza, változókor, hormonhiány, hormonpótlás, klimax, csontritkulás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop