Kimaradt menstruációk az étrend miatt?

Kérdés:  28 éves nő vagyok, 11 éves korom óta menstruálok. Soha nem volt napra pontos a menzeszem, hol hamarabb, hol később jött meg, de minden hónapban megjött. Nagyon fájdalmas volt, sokszor az ágyból is alig bírtam kikelni a görcsök miatt. Ezért fokozatosan kezdtem elhagyni a tejtermékeket és a glutént, de kb. fél évvel ezelőtt teljesen étrendet változtattam. Kiiktattam a finomított cukrot, mindenféle gluténtartalmú élelmiszert és nem fogyasztok azóta semmilyen tejterméket sem. Főleg gyümölcsöt, zöldséget és ritkán halat eszem, emellett heti ötször edzek elég keményen. Le is fogytam, bár sosem voltam kövér (régebben 170 cm 53-54 kg, most kb. 47 kg).
Az első 1-2 hónapban a menzeszem javult, nem volt olyan intenzív, és a fájdalom is alig volt érezhető. De aztán elkezdett késni, majd kimaradozni, április óta pedig egyáltalán nem menstruálok, teljesen megszűnt.
Két orvosnál voltam, az egyik PCOS gyanút diagnosztizált, míg a másik azt mondta, ilyenről szó sincs. Vérvizsgálatra küldtek, amit a menzeszem 3. napján kellett volna elvégeztetnem, de erre azóta sem volt alkalmam, hisz nincs vérzésem azóta sem. Terhes nem vagyok.
Mi lehet a probléma, összefügghet ez esetleg a tejtermék- vagy gluténmentességgel? Mennyire probléma ez, hogy nincs ciklusom? Gyereket nem tervezek egyelőre.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Menstruációs zavar, vérzéskimaradás, hormonzavar | Az Orvos válaszol - Dr. Petróczi István 2014 ;19(júliusi)   InforMed | Petróczi, I.
Válasz:  Valószínűleg a hiányos táplálkozás miatt került bajba. Ha nem gluténérzékeny és nem laktózérzékeny, miért kerüli a tejterméket? A kalciumhiány miatt csontritkulása lesz! A hormonzavart sehol a világon nem diétával kezelik!
Térjen át a normális táplálkozásra, és menjen vizsgálatra, nehogy végleges meddőség alakuljon ki! (Ha jól gondolom, nincs még gyereke.) A ciklust könnyen vissza lehet állítani.
Ha megkeres, szívesen segítek, címem és telefonom a honlapomon található. (www.drpetroczi.hu)
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István

Kapcsolódó cikkek a Menstruációs rendellenességek rovatban olvashatók.

2014-07-30 16:49:12
| menstruációs zavar, vérzéskimaradás, hormonzavar
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop