MR eredmény értelmezése

Kérdés: A napokban lumbalis MRI vizsgálaton voltam, amin a következő diagnózist adták, kérem, írja meg mit jelent ez pontosan! Mit jelent pl. "a csontvelőben fokozott zsírtartalom" a "hernia", a "hosszan leterjedő, körülírtabb előboltosulás" stb.
37 éves, 158 magas, 68 kg-os nő vagyok.
MRI eredmény: T2 súlyozott felvételeken az alsó két korong jelszegényebb. Az L.IV.-es korong szomszédságában a csontvelőben fokozott zsírtartalom látható, ami krónikus instabilitásra utal. Mindkét magasságban látható körkörös előboltosulás, melyhez az L.IV.-es magasságban nagy, a bal oldali recessusban hosszan leterjedő, körülírtabb előboltosulás is csatlakozik. Az L.V.-ös magasságban körülírt előboltosulás nem ábrázolódott, azonban kifejezett arthrosis figyelhető meg és a bal oldali arthrosis kifejezettebb és ennek következtében bal oldalon az L.V.-ös foramen szűkebb. A myelon az L.II. aljáig követhető.
Vélemény: Degeneratív elváltozások. Bal oldali nagyméretű hernia, alatta a szimmetrikus kisízületi arthrosis, mely elsősorban a L.V.-ös forament szűkíti be bal oldalon.
Segítségét előre is köszönöm!

porckorongsérv | Az Orvos válaszol - Dr. Petrányi Gyula 2009 ;14(júliusi)   InforMed | Magyar, J.
A fokozott zsírtartalom csak a gerincszakasz instabilitást jelzi. A hernia a porckorongsérv, mely azt jelenti, hogy a csigolyák közötti porckorong károsodott, és lehetséges, hogy ez nyomja a kifutó idegeket, és ezzel okoz panaszokat.
Idegsebésszel beszélje meg a teendőket.

Kapcsolódó cikkek a Háti, ágyéki gerinc sérülései, gerincpanaszok rovatban olvashatók.

2009-08-08 15:40:14
| porckorongsérv
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop