Bedagadt nyirokcsomók

Kérdés:  Van okom az aggodalomra? TI: Áprilisban megduzzadt egy nyirokcsomó a nyakam jobb oldalán, nem sokkal később felette, a fülem alatt is bedagadt egy. Ezek nem fájnak, megjelenésük előtt nem volt semmilyen komolyabb, lázzal járó betegségem.
Elmentem fül-orr-gégészhez, nem látott semmit, elküldött vérvételre, a vérkép semmi aggodalomra okot adót nem mutatott.
Elmentem nyaki ultrahangra, a pajzsmirigyemen találtak egy kis hideggöböt, azt mondták, semmi gond vele, de évente kontroláltassam, illetve, hogy menjek el fogászatra, mert akár bölcsességfog miatt is megduzzadhatnak a nyirokcsomók.
(Közben a mandulaim is - főleg a jobb oldali - megdagadtak kissé, bepirosodtak (váladék nem jött belőlük), kaptam rá jódos gargalizálót, amiből már nincs, de azóta is ugyanaz a helyzet. Bar ez sem jár semmilyen fájdalommal.)
Elmentem fogászatra, azóta ki is húzták a jobb alsó bölcsességfogam. Eltelt egy hónap, de a nyirokcsomóim ugyanúgy be vannak dagadva.
(Nem tudom, ennek van-e jelentősége, de sokszor csuklom, mostanában ráadásul a csuklásokat követően 3-4-et pattog a bal fülem.)
Amit még megemlítenék, bár ez már vagy egy éve így van, hogy sokszor vagyok rekedt, és úgy érzem, hamar elfárad a torkom, ha sokat beszélek. Kicsit körülményes vagyok.
Ön szerint mit tehetnék még az ügy érdekében? Mi lehet ezeknek a tüneteknek a hátterében?
Egy 23 éves lány

nyirokcsomó nagyobbodás | Az Orvos válaszol - Dr. Kótai Zsuzsa főorvos 2014 ;19(szeptemberi)   InforMed | Kótai, Zs.
Válasz:  A nyirokcsomó betegség eldöntésére a tűszúrásos biopszia a döntő (aspiratios cytológia) eljárás. Ha a nyirokcsomót és a pajzsmirigyet is megvizsgálják, biztos lesz pontos diagnózis és kezelés.

Kapcsolódó cikkek a Fertőző betegségek rovatban olvashatók.

2014-09-30 05:52:07
| nyirokcsomó nagyobbodás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop