Immunrendszeri eltérés és orrmandula-kivétel

Kérdés:  2,5 éves fiú-lány ikerpárt nevelek. A gyermekeim fél éve bölcsibe járnak. A kisfiam a bölcsikezdés óta szinte állandóan beteg. Az elmúlt fél évben kb. 5-6 alkalommal volt kénytelen antibiotikumot szedni, mert 1 éves kora óta nagyobb orrmandulája miatt tél óta állandósult nála a nátha és emiatt rendszeressé vált nála az arcüreggyulladás, fülkürt-hurut és főként a savós középfülgyulladás.
Emellett alapból gyengébb immunrendszerrel rendelkezőként minden más közösségi kisgyerekes betegséget (vírusos bélfertőzés több alkalommal is, kötőhártya-gyulladás) is elkapott.
A gégész a véleménye szerint már gócként jelen lévő orrmandula mielőbbi kivételét javasolta. Már megvan a műtét tervezett időpontja is (augusztus 12.). Az állandósult nátha, a szinte egymást érő felsőlégúti és bélfertőzések miatt nemrégiben felmerült a tejallergia és az esetleges immunológiai eltérések (pl. IgA-hiány) lehetősége, így ezek vérből történő kivizsgálása egyelőre még nem történt meg.
Mit javasol, menjünk bele a közelgő orrmandula-műtétbe és utána vizsgáltassuk ki a kisfiunkat az esetleges tejallergiára és az immunológiai eltérésekre vonatkozóan vagy inkább a vérvételek eredményei után döntsünk az orrmandula-műtétről?
Tudtommal az orrmandula nyirokszervként az immunrendszer része, előfordulhat, hogy olyan immun-eltérés igazolódik a vérvizsgálatok során, mely esetben nem javasolt az orrmandulák eltávolítása?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

orrmandula, immunrendszer | Az Orvos válaszol - Dr. Kaszó Beáta 2014 ;19(júliusi)   InforMed | Kaszó, B.
Válasz:  Célszerű lenne az immunológiai vizsgálatot elvégezni, de az nem várható, hogy olyan eltérés igazolódik, mely önmagában indokolja a mandulaműtét elvetését.

Kapcsolódó cikkek Az orr és az orrmelléküregek betegségei rovatban olvashatók.

2014-07-29 20:41:01
| orrmandula, immunrendszer
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop