Ellentmondó TSH értékek okai

Kérdés:  11 éves kislányom TSH értéke 5,45 (ref: 0,4-4), ugyanakkor a szabad T3 szintje is emelkedett: 7,9 (ref: 2,3-6,45), ami ellentmondó. Milyen betegség(ek) esetén lehetséges az efféle ellentmondás? A többi kapcsolódó értéke - T4, ATPO, Anti tireoglobulin, tireoglobulin - negatív, és az ANA screen szintén negatív.
Nem tudom, fontos-e, de a vérben mért húgysavértéke igen alacsony 113 (ref: 178-345), ami valószínűleg örökletes jellegű, mert anyai ágon hasonlóan alacsony húgysavértékek figyelhetők meg (ennek miértjét sem sikerült még kideríteni). A többi értéke: vérkép, süllyedés, total IGE, máj-, és vesepanel negatív.
A kislányom furcsa TSH eltérését okozhatja a PABA nevű vitamin (napi 1 kapszula), amit B-komlex vitaminnal együtt szedett 3 hónapig? Ezt a vitaminkombinációt a terjedő vitiligojának kezelésére próbáltuk ki - sajnos sikertelenül. Más gyógyszert nem szed.
A kislányom gluténérzékeny is, ami egy éve derült ki, azóta tartja a diétát (az EMA szintje azóta rendeződött). Egy külföldi oldalon olvastam a PABA vitamin pajzsmirigyre gyakorolt hatásáról, de konkrétumot nem írtak ebben a témában.
Félek, nehogy emiatt félrekezeljék.
Válaszát várva köszönettel!

TSH érték, pajzsmirigy funkció | Az Orvos válaszol - Dr. Kádár János 2016 ;21(szeptemberi)   InforMed | Kádár, J.
Válasz:  Kedves Érdeklődő, a PABA ilyen hatásáról nem tudok. Mielőtt elköteleződnék a pajzsmirigyfunkciós leletek értékelésében, javaslom, kontrollálják meg a leleteket, nem mérési hibáról van-e szó.
Tisztelettel, Kádár János dr.

Kapcsolódó cikkek a Hormonok, cukorbetegség, pajzsmirigy rovatban olvashatók.

2016-10-09 07:33:41
| tsh érték, pajzsmirigy funkció
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop