Okozhatja bölcsességfog a problémám?

Kérdés:  Már lassan két éve, hogy rosszul vagyok, levert, a bal szemem fényérzékeny és olyan irritáló érzetem van, mint mikor az ember szemét először éri napfény reggel, és ez hátrasugárzik a fejem bal felébe.
Volt sokféle vizsgálatom, vérkép, szemészet, fülészet, MR és fogászaton is voltam, ahol készült panoráma RTG, és a fogorvosom azt mondta, hogy nem okozhat szemfájdalmat egy bölcsességfog, és nem is látszódik a RTG-en, hogy bármi gond lenne vele. Egy rossz fogam volt akkor, azt betömte. Tehát elképzelhető, hogy az egykori nagy kimerültségből visszamaradott pszichoszomatikus tünet, de van egy elképzelésem, és szeretném megtudni, hogy helytálló lehetne?
Bal felső bölcsességfogról van szó, ez az egyetlen, ami még nem bújt elő, és a RTG- és MR-felvétel alapján is távol áll attól, hogy előjöjjön. Nyomhatja az a fog a nervus alveolaris superiorom, és ez okozhat ilyen kellemetlen érzetet, ami visszasugárzik a nervus maxillarison, és kihat a nervus opthalmicus valamely ágán keresztül a szememre, illetve a nervus mandibularisnak az auriculotemporalisán keresztül a belső fül környékére?
Csak azért gondolkodtam el most ezen, mert eszembe jutott, hogy mikor fogorvosnál voltam, akkor kicsit jobban éreztem utána magam, és nem a Lyidocain spray okozta? De nem tudom, hogy az milyen mélységig tud hatni. Ha tényleg ez okozná a tüneteimet, akkor tudnám valahogy bizonyítani anélkül, hogy kivetetném a fogam (ami nyilván nem egy egyszerű mulatság)?
Például gondolok itt valamilyen fájdalomcsillapítóra, mint Cataflam Dolo. Viszont azt meg kell, jegyezzem, hogy az állkapcsomban és állcsontomban nem érzek fájdalmat, és amit érzek azt se egy klasszikus fájdalomérzet.
Nem tudom szolgál-e még bármilyen információval, de mielőtt tavaly februárban elkezdődött ez a problémám, januárban is fennállt kb. 2-3 napig, és előtte novemberben is, de egy alvás után rendbejöttem.
Köszönöm előre is válaszát!

látásromlás, fényérzékenység | Az Orvos válaszol - Dr. Jáky László 2016 ;21(novemberi)   InforMed | Jáky, L.
Válasz:  A fogakat (és az arc egy részét) ellátó érzőideg (Trigeminus – háromosztatú ideg) egyik ága sincs oly módon összeköttetésben sem a látóideggel (N. Ophtalmicus) sem az egyensúlyi és halló ideggel (N. Vestibulocochlearis), hogy ez utóbbiak működését bármi módon befolyásolni tudná.
A Lidocain spray rövid ideig ható, felületi érzéstelenítésre alkalmas, mélységi hatása gyakorlatilag nincs.
Én sem tartom valószínűnek, hogy a panaszai fogászati eredetűek lennének.

Kapcsolódó cikkek a Látászavarok rovatban olvashatók.

2016-12-16 04:22:08
| látásromlás, fényérzékenység
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop