Mi okozhatja a gamma GT emelkedését?

Kérdés:  Évek óta magas gamma GT eredménnyel küszködtem (140). Három éve volt egy vastagbéldaganatom, mely után kemoterápián vettem részt. Ekkor az eredmények tűrhetőek voltak, vagyis emelkedés nem volt. Aztán egyszer egy vérvételi ellenőrzés során kiderült, hogy az érték 230-ra emelkedett. Ekkor az onkológus májbeteg szakrendelésre küldött.
Hosszú hónapokon keresztül nem volt javulás. A kezelőorvosom Máriatövis tartalmú gyógyszert szedetett velem, de azoktól fulladtam, így nem tudtam szedni. Erről áttértünk az Atoris 10 mg tablettára. Kb. fél évig szedtem. Hetedik hóban voltam egy onkológiás vérvételen, melyen a kért vérvételi megnevezések szinte egyformák, (így össze szoktam hasonlítani az előző eredményekkel) és örömmel tapasztaltam, hogy a gamma GT eredményem 230-ról 170-re csökkent, valamint a májfunkció eredményeim teljesen értékhatáron vannak, vagyis már szinte jó volt.
Nagyon boldog voltam a tegnapi napig. Az ellenőrzésen megdöbbenve tapasztaltam, hogy már nyolc vérvételi eredményem nagyon magas, és a gamma GT eredményem 540 lett, majdnem rosszul lettem. Nagyon aggódom, hogy mi lesz ennek a vége! Most felfüggesztettük a gyógyszer szedését, mert számos mellékhatása is jelentkezett.
Ön szerint mivel lehetne segíteni a máj gyógyulásában, valamint a májfunkciók értékeinek javításában?
Válaszát előre is köszönöm!

májbetegség | Az Orvos válaszol - Dr. Horváth Gábor főorvos 2015 ;20(szeptemberi)   InforMed | Horváth, G.
Válasz:  A gamma-GT emelkedésnek számos oka lehet, egyebek között gyógyszer okozta májkárosodás, alkoholos májbetegség, nem alkoholos zsírmáj, epeutak betegségei stb.
Az ok pontos tisztázásához számos további laboratóriumi- és egyéb vizsgálati eredmény (hasi ultrahang, FibroScan-CAP stb.) szükséges. Mindenképpen indokolt részletes átvizsgálása májbeteg szakrendelésen!

Kapcsolódó cikkek a Máj, epe és hasnyálmirigy betegségek rovatban olvashatók.

2015-09-30 21:08:29
| májbetegség
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop