Csigolyaív-szakadás - Sport, műtét?

Kérdés:  20 éves vagyok, derékfájásom 2 hónapja kezdődött, egy súlyzós edzés után. Nagyon megfájdult a derekam másnap, kétoldalt farba is sugárzott a fájdalom. Pár nappal később nyújtottam a derekam és az megroppant bal oldalt, erős fájdalom követte ezt.
Pár nappal később az edzőteremben ismét megroppant. Ezután volt, hogy 1-2 hétig pihentettem, majd ismét erőltettem edzőteremben, de csak derékkímélő gyakorlatokkal, de mivel nem akart múlni a fájdalom abbahagytam. Focimeccsekre ezalatt szinte folyamatosan jártam.
Felkerestem egy orvost, aki a következőt állapította meg a röntgen alapján: "A gerinc lágyéki szakaszán enyhe balra convex scoliosis. Lordosis megtartott. Traumás elváltozás nem látható. L.V. csigolya sacrum fölött min. néhány mm-re ventral felé helyezett. A csigolya hátsó ívén spondylolisisre utaló terület látható."
Itt már sajnos nem tudtak fogadni, majd elmentem MR-re: Innen MR-vizsgálatra küldtek, amin ez áll: "T1, T2 súlyozott és STIR sagittalis, T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készítettünk a Th. IX-től a sacrumig. T2 súlyozott axialis felvételeket készítettünk az Th. XI.-S.I. intervertebralis résekről. A gerinc íve diszharmónikus, a lordosis kiegyenesedett, a gerinc íve enyhén balra convex. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek enyhén megnyúltak. Az alsó háti szakaszon az elülső peremszélek enyhén deformáltak. A discusok víztartalma megtartott. L.V.-S.I. magasságban spondylolysis látható csúszás nélkül. L.swf.-IV. résben enyhe jobb foraminalis protrusio látható, mely érdemi stenosist nem okoz."
Vélemény: Kezdődő spondylosis és discopathia. Az elülső peremszélek deformitása lehet M. Scheuermann következménye. Spondylolysis L.V.-S.I., csúszás nélkül. Protrusio foraminalis disci L.swf.-IV. l.d.
Ezután egy újabb orvost kerestem fel az MR leletemmel, aki ezt írta (itt rtg. nem készült): "Az MR vizsgálat L.V. spondylolysist és L.V. S.I. spondylolysthesist mutat. Spondylolysthesis L.V., olystesis L.V.-S.I."
Nem ajánlja a súlyemelést, és a labdarúgást sem, ha fáj a derekam, illetve a műtétet sem ajánlja. Nem szeretném abbahagyni sem a súlyzós edzést (nagy súlyos guggolásokat már nyilván nem végezhetek többé, de valamilyen erősítő edzés biztos létezik), sem a labdarúgást sem, ez az életem része.
Mit gondol a leletek alapján? Nem lenne célszerű egy műtétet elvégezni? Ha jól értem, a törött csigolyaív sosem fog már összeforrni, ez később nem jelenthet komolyabb szövődményeket? Jelenleg fájdalmaim, ha 100%-ot nézzük, akkor 1%, néha bizonyos mozgáskor fáj a derekam. Gyógytornára járok, stabilizáló izmokat erősítem.
Válaszát köszönöm!

| Az Orvos válaszol - Dr. Glanz János főorvos 2016 ;21(decemberi)   InforMed | Glanz, J.
Válasz:  Nincs csigolyaív törése, egyik MR felvételen sem látszik. A sűlyzózást lehet fekve is végezni, az nem terheli a gerincet, műtétnek nincs értelme. A gyógytorna jót tesz, ha szeret focizni, csinálhatja, de ha megfájdul a dereka, le kell állni.

Kapcsolódó cikkek a Háti, ágyéki gerinc sérülései, gerincpanaszok és az Ideggyulladás és a perifériás idegek egyéb betegség rovatokban olvashatók.
MIME: derékfájás

2016-12-24 04:38:13
|
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop