Mimóza

Kérdés:  13 éves egészséges lányom miatt írok Önnek. 2-3 hete - főként ülésből felállásra - fáj a farokcsontja. Nem ütötte meg. Ez különösen akkor erősebb, ha az ülés hosszabb ideig tart (pl. iskolai órákon).
Ma közölte, hogy 2 napja már akkor is fáj, ha guggolásból áll fel. Tapintásra nem érződik semmi, nyomásra nem érzékeny, de ma már azt mondta, hogy üléskor is érzi.
A hétvégén korcsolyázott, minden testnevelés órán ott van, nem akadályozza. Városunkban 2 hónapos várakozási idő van a gyermekortopédián, de a mai bejelentése nagyon megijesztett, mert anyósom csontrákban halt meg, sokat hallottunk róla.
Önnek mi a véleménye, keressek mielőbb egy ortopéd orvost? Lehet ez daganat?
Válaszát köszönöm!

coccygiodynia, farokcsont fájdalmassága | Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2015 ;20(februári)   InforMed | Farkas, J.
Válasz:  Van egy olyan betegség, amit úgy hívnak, hogy a farokcsont fájdalmassága. Ez persze latinul szebben hangzik: coccygiodynia. Elmondása alapján valószínűleg erről van szó a kislány esetében.
Anatómiai alapja, hogy a keresztcsont alatt van 3-5 farokcsigolyánk is, ami befelé, a kismedence felé visszahajlik. Izmok tapadnak ezeken a csigolyákon, de kifelé csak a bőr fedi, és ha megnyomódnak - pl. kemény széken való üléskor - akkor a csonthártya fájdalmas gyulladása következhet be. Hogy ez kinél mi váltja ki, nem pontosan tisztázott, de a fájdalom megszűntetése is nehéz, elhúzódó. Megfelelő ülőpóz, illetve párna megválasztása mindenképpen javasolt.

Kapcsolódó cikkek a Háti, ágyéki gerinc sérülései, gerincpanaszok és az Ideggyulladás és a perifériás idegek egyéb betegség rovatokban olvashatók.

2015-03-02 03:02:04
| coccygiodynia, farokcsont fájdalmassága
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop