Csípőtaréj fájdalma

Kérdés:  34 éves vagyok (180 cm magas, 64 kg), 2 gyereket szültem 4,5 és 2,5 éve, problémamentes terhességekből, hüvelyi úton.
December közepén nyugalmi helyzetben (fekvéskor, elalvás előtt, hanyatt fekve) elkezdett fájni a csípőcsont kiálló széle (csípőtaréj (iliac crestes, illetve az anterior superior iliac spine)) és a lágyéki nyirokcsomóim is megdagadtak.
A nyirokcsomók 2 hét után visszahúzódtak (valószínű, hogy egyéb fertőzésem volt), de a fájdalom azóta is megmaradt.
A csípőtaréjom egyébként is extrém kiálló, de ez 33 évig nem okozott problémát. Nem érte trauma, nem változtattam semmilyen szempontból az életvitelemen. Számos orvosnál, vizsgálaton voltam, nem találtak semmit.
Csináltak teljes vérvételt, tumormarkerrel, reumafaktorral, de teljesen normális minden, voltam csípő röntgenen, hasi- és hüvelyi ultrahangon, kismedencei, csípőtáji MR-en, nőgyógyásznál, sebészeten, reumatológián, hematológián - minden leletem negatív.
A csípőtaréj viszont továbbra is fáj és egyre nagyobb helyen (csont, csonthártya, kötőszövet?).
Tavaly szeptemberben hormonadagolós spirált tetettem fel (Mirena), amit azóta többször ellenőriztek, a helyén van, és jól működik, semmilyen panaszt nem okoz.
A fájdalmon terhelés nem ront, főleg nyugalmi helyzetben, alváskor érzem a fájdalmat, minden fordulásnál, mozdulatnál. Napközben kevéssé fáj, és van, hogy teljesen el is múlik. Nyomásra nem érzékeny, nem fáj. Csípőízületeimmel nem érzem, hogy gond lenne, minden irányba fájdalommentesen tudom mozgatni.
Fájdalomcsillapító nem segít (fejfájásra szoktam fájdalomcsillapítót szedni (Panadolt, Algoflexet, Algopyrint, Felctor rapidot), nem csökkentik a fájdalmat.
Mi okozhatja a fájdalmat? Milyen további vizsgálatra, orvoshoz menjek még el a problémámmal? Okozhatja a Mirena a fájdalmat?

csípőlapát fájdalom | Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2015 ;20(áprilisi)   InforMed | Farkas, J.
Válasz:  Kizártnak tartom, hogy a spirál okozna ilyen panaszokat, különösen, hogy - mint írja - kizárták a kismedencei gyulladást.
Csont-scintigraphiás vizsgálat ki tudja mutatni, hogy a csontban, ill. a csonthártyán van-e gyulladás. Ennek negativitása esetén szóba jön a 2. és 3. ágyéki ideg ágának a gyulladása. Ebben az esetben az alváskor, ágyban hanyatt fekvéskor létrejövő vérbőség magyarázhatja az éjszaka fokozódó fájdalmat, bár különös, hogy kétoldali a panasz. Neuro-sonographiával követhető az ideg lefutása.

Kapcsolódó cikkek a Háti, ágyéki gerinc sérülései, gerincpanaszok és az Ideggyulladás és a perifériás idegek egyéb betegség rovatokban olvashatók.

2015-05-20 20:23:36
| csípőlapát fájdalom
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop