Csípő

Kérdés:  Kisfiammal (2012. 03. 18.) ortopédiai kontrollra járunk, mivel többször volt már csípőízületi gyulladása, ilyenkor volt, hogy lábra sem tudott állni, fájlalta nagyon a lábát, és mindig a jobb térdét mondja, hogy fáj.
Tavaly áprilisban volt egy röntgenfelvétele, melyben a következőt írták le: "A bal csípőízületi vápa kissé meredekebb, sekélyebb, az ízületi rés min. tágabb. A femurfej laterálisabb helyzetű. Az epiphysis rés finoman elmosott, az ellenoldalinál szélesebb. A bal csípőízületben valgus állás látható. A jobb vápa is min. meredekebb. Csontstruktúra eltérést nem mutat."
Az ortopéd orvosunk azt állította, hogy ebből semmi nem igaz, amit a röntgenes főorvos leírt, valószínűleg azért lát ennyi eltérést, mert az ízületi gyulladás miatt felgyűlt sok folyadék - ortopéd orvos szerint. Ezután kivetettük az orrmanduláját, mivel többszöri fülgyulladása volt, és a fül-orr-gégész gócnak állapította meg.
A múlt héten is készült egy röntgenfelvétel a kisfiamról, melyben ezt írták le: A bal csípőízületben min. az ellenoldalhoz képest minimálisan fokozott valgus állás látható. A vápa felső pereme enyhén gömbölyű. A csontszerkezet mko. norm. Az ortopéd orvosunk szerint minden rendben van, mivel labor is készült és az nem mutat gyulladást, de mindenestre gondoljam át a garatmandula kivételét is.
Nem tudom, hogy ez mennyire volt jó tanács. És még lúdtalpat is megállapított a kisfiamnak, azt mondta, hogy talpbetét nem kell, csak tornáztassuk és valószínűleg ettől fájlalja a térdét.
Kérdezném, Ön szerint sem lehet gond a csípőjével a kisfiamnak a leírtak alapján? Rettegek a Perthes-kórtól, félek, hogy ortopéd orvosunk nem vizsgálta meg kisfiamat kellőképpen.
Várom szíves válaszát!
Tisztelettel: egy aggódó anyuka.

csípőízületi gyulladás, góc | Az Orvos válaszol - Dr. Farkas Judit 2016 ;21(áprilisi)   InforMed | Farkas, J.
Válasz:  A röntgenleírás alapján a Perthes-kór gyanúja fel sem merül. Ebben az életkorban a combnyak "valgus"-nak leírt, meredekebb állása normális, a csípőízület alakja, formája a korral változik.
Ha a fül-orr-gégész szerint a gyerek mandulája gyulladásos góc volt a szervezetben, akkor addigi panaszait ez magyarázza, és ennek eltávolítása után - a tapasztalatok szerint - kb. 6 hét múlva a panaszok meg fognak szűnni.

Kapcsolódó cikkek a Csípőtáji sérülések, csípöízületi kopás, combcsonttörések rovatban olvashatók.

2016-04-28 05:15:44
| csípőízületi gyulladás, góc
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop