Inzulinrezisztencia?

Kérdés:  Az utóbbi időben a következő tüneteket tapasztaltam: szomjúság, gyakori vizelési inger, állandó éhségérzet (szinte 2-3 óráként evési rohamok), hajhullás, férfias szőrnövekedés, pattanásos bőr 29 évesen, és 2 napos menstruációk.
Úgy érzem, egyre többet eszem, de inkább fogyok. A nőgyógyász PCOS-t állapított meg. Az utóbbi tüneteim nagyon hasonlóak a cukorbetegségre, ezért elmentem a háziorvoshoz vérképre. A cukrommal nincs baj.
A sima vérképből lehet következtetni inzulinrezisztenciára, vagy csak a cukorbetegség mutatható ki?
A következő alkalommal vizeletmintát kért a háziorvosom. Ön szerint, mire utalnak ezek a tünetek? Hozzáteszem, szinte állandóan stresszelek. Régebben (kb. 2 éve) volt súlyos D-vitamin hiányom, amit injekcióban adtak be, mert pánikrohamszerű tünetek jelentkeztek nálam. Az utóbbi időben a napi 3 széklet általánossá vált, ebből általában reggel 2, amit sokallok.
Mi lehet az oka a felgyorsult anyagcserének?
Köszönettel!

diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukor | Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2016 ;21(januári)   InforMed | Boncz, Á.
Válasz:  Az éhgyomri vércukor csak a már kialakult cukorbetegséget mutatja. Ha szénhidrát-anyagcserezavar a gyanú, vércukorterhelés javasolt, ha PCOS igazolt, akkor a terheléssel egy időben az inzulinszinteket is meg kell vizsgálni. A felgyorsult anyagcserének pajzsmirigy-túlműködés is lehet az oka. Mindezen kivizsgálásokra endokrinológus keressen fel!

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2016-01-31 19:47:54
| diabétesz, inzulinrezisztencia, vércukor
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop