Temetőfóbia

Kérdés:  15 éves lány vagyok, már egész kiskoromtól kezdve félek a temetőben, fóbia szinten. Ha ott vagyok, enyhe sokkos állapotba kerülök, eluralkodik rajtam egy nagy félelem. De annál is rosszabb, amikor utána hazamegyek.
Félek a lakásban, mindenről a temető és a sírok jutnak eszembe (pl. tárgyakba azt képzelem bele, nem hallucinációszerűen, csak egyszerűen arra emlékeztet az a tárgy).
Ez megy minden temetőlátogatás után, és ahogy telik az idő és halványodik a fejemben az a kép, ami akkor elém tárult, egyre kevésbé félek. De ha újból elmegyek, kezdődik minden előröl. Egy trauma kiheverése hónapokig is eltarthat.
Mint említettem, ez egész kiskoromban kezdődött, fogalmam sincs mikor. Pár évesen már voltak olyan félelmeim, hogy nem mertem egyedül lenni egy helyiségben, de csak néhány év múlva jöttem rá, hogy ez a temetővel van összefüggésben.
Egy-két éve nem mentem temetőbe, azóta teljesen jól vagyok. Persze megtehetném, hogy a továbbiakban sem megyek, és akkor nem térnek vissza a félelmeim. De én úgy gondolom, hogy ezt valami trauma okozta, és a félelmem annak a tünete.
Ha nem jövök rá, hogy mi a kiváltó ok, akkor később akár más területen is jelentkezhetnek félelmek.
Ön szerint mi válthatta ki ezt az erős félelmet?
Előre is köszönöm szépen a válaszát!

szorongás, elfojtott trauma, elfojtott emlék, veszteség | Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2015 ;20(májusi)   InforMed | Bezzegh, É.
Válasz:  Hogy mitől alakult ki ez az ismétlődő, rettegéssé fokozódó félelme a temetőtől? Az oka magában-benned rejlik. Ezt kívülről nem lehet megmondani, mert lehet egy elfojtott traumatikus esemény, fel nem dolgozott veszteség, sok minden. Pszichológussal kellene beszélned, elkezdeni egy beszélgetéssorozatot, ami segítene megismerni a félelem hátterét és segítene úrrá lenni rajta.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2015-05-28 19:09:43
| szorongás, elfojtott trauma, elfojtott emlék, veszteség
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop