Teljesítménykényszer, alvászavar

Kérdés:  31 éves anyuka vagyok, 8 éves kisfiam alvásproblémájával kapcsolatban lenne kérdésem. 3. osztályos kitűnő tanuló. Saját magával szemben nagy elvárásokkal, maximalista, csak az 5-ös érdemjegy jöhet szóba, aminek egyébként örülök, de úgy látom, negatív hatásként pánikos, szorongó, zárkózott, fölnagyít apró problémákat.
Mióta suliba jár éjszakánként felriad, nem tud visszaaludni, de azt mondja, nem emlékszik rá, hogy rosszat álmodott volna. Mostanában mellé kell feküdnöm nekem vagy az apukájának, hogy egyáltalán el tudjon aludni (nagy nehezen).
Egyre rosszabb a helyzet, most már 1-2 óra alvás után fölkel, siet hozzánk feküdni, de nem tud visszaaludni. Félek, hogy így az agya egyáltalán nem tudja kipihenni magát. Egészségügyi baja lehet. Mit tegyek? Vigyem pszichológushoz?
Kérem, segítsen!

| szorongás, -alvászavar gyermeknél, gyermekpszichológus, gyermekpszichiáter.
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2016 ;21(decemberi)   InforMed

Válasz:  Az alvásprobléma valóban komoly tünet egy kisiskolásnál, de lehet, mélyebb okai vannak. Szerintem indokolt a gyermekét pszichológushoz, gyermekpszichiáterhez vinni, aki vélhetőleg segít felderíteni az okokat is és segíti a megoldást.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2016-12-23 04:16:41
| szorongás, -alvászavar gyermeknél, gyermekpszichológus, gyermekpszichiáter.
+ További hírek
hirdetés
^