Öröklődés

Kérdés:  Az anyám apai felmenői közül a dédnagymamája és a nagymamája is elmebeteg volt. A pontos diagnózist nem tudom, de állítólag 25 éves korukra teljesen leépültek szellemileg és öntudatlan állapotban vegetáltak el néhány évig egy szanatóriumban, és ott is haltak meg viszonylag fiatalon. Egyik családtagjukat sem ismerték fel, nem beszéltek stb.
Az anyám is mentálisan beteg lett 25 éves korára, őt szintén évek óta bipoláris zavarral és pánikbetegséggel kezelik egy kórházban, szintén évek óta.
A nagyapám (apám részéről) pedig öngyilkos lett.
Mekkora az esélyem arra, hogy én is megöröklöm valamelyik betegséget, főleg anyám részéről? Még csak 23 éves vagyok, szóval van még 2 évem, de a párommal 1-2 éven belül gyereket szeretnénk. Attól tartok, hogy nálam is jelentkezni fog valamilyen elmebaj vagy pedig a gyerekemnél. Van valamilyen genetikai vizsgálat, amivel ki lehet deríteni, hogy mekkora eséllyel öröklődik egy mentális betegség?
A válaszát előre is köszönöm!

elmebetegség, öröklődés, genetikus | Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2015 ;20(augusztusi)   InforMed | Bezzegh, É.
Válasz:  Jó lenne pontosan tájékozódni, még akitől lehet, hogy milyen betegségei voltak a felmenőinek, mert az hogy "mentális betegség" vagy "elmebeteg" vagy "pánikbetegség" nagyon különböző kategóriák és különböző a súlyosságuk illetve az öröklődésük. Érdemes lenne felkeresni genetikust, aki segít kideríteni, mekkora az esélye hogy valamit ezekből örököljenek az utódai.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Skizofrénia és paranoia rovatban olvashatók.

2015-08-17 22:22:27
| elmebetegség, öröklődés, genetikus
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop