Olwexya szedése

Kérdés:  A férjem problémájában szeretnék segítséget kérni. 2008 óta szedi az Olwexyát, jelenleg 75 mg-ot. Akkor depressziós tünetek miatt írta fel neki az orvos. Családjában sok betegség, halál volt, melyeket szerintem máig nem sikerült feldolgoznia.
2008 óta idáig pszichiáter felügyelete nélkül szedte a gyógyszert. Tavaly tavasszal megpróbált leállni a gyógyszerrel egyedül fokozatosan, de nehézségei voltak, így visszaállt rá.
Jelenleg hol jó, hol rossz állapotban van, olyan mellette az élet, mint a hullámvasút. Véleményeit gyakran változtatja, dührohamai, agresszív kitörései vannak. Már nem lehet tudni, ha hazajön, hogy mibe köt bele.
Előző férjemre extrém féltékenységgel reagál, pedig nincs rá oka. Olyan is előfordult, hogy a dührohama után elfelejt dolgokat. Apjával való kapcsolatában ő a meghatározó, szerepeik felcserélődtek. Szeret uralkodni másokon, sokszor már terrorban érzi magát mellette az ember.
Sikerült rábírnom, hogy menjen el pszichiáterhez, de az orvos meghallgatta, és annyit mondott, hogy szedje az Olwexya jelenlegi adagjának dupláját, tehát 150 mg-ot, egyébben nem tud segíteni. Tanácsát nem fogadta meg, mert régebben, amikor 75 mg-nél nagyobb adagot szedett, szexuális problémái adódtak. Nem hajlandó másik pszichiáterhez, de még pszichológushoz sem menni, mondván a pénz elvételén kívül, úgysem tudnak segíteni.
Tanácstalan és elkeseredett vagyok, a kapcsolatunk sajnos romokban, pedig nemrég született egy kisfiunk. Legyen kedves valamilyen tanácsot adni! Tudom, hogy jó ember, ezért szeretnék neki segíteni!
Köszönettel!

depresszió kezelése, személyiségváltozás, terápiás motiváció megléte vagy hiánya | Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2014 ;19(novemberi)   InforMed | Bezzegh, É.
Válasz:  Hát nem könnyű erre a történetre okosat mondani, pláne nem levélben. Sajnos vizsgálat nélkül nem tudhatom, hogy a gyógyszerrel van probléma, tehát inkább árt, mint használ vagy a férjének olyan személyiségproblémája van, ami most jött elő talán épp a kapcsolatuk változása - ezt akár a gyermek születése is okozhatja - miatt. Az oki terápia egy alapos vizsgálat, beszélgetés után, ha megvannak a feltételei inkább pszichoterápiás, mint gyógyszeres szerintem, de ezt csak személyesen tudnám megerősíteni. Önnek azt kell eldöntenie, hogy ha így marad a kapcsolatuk és a férje viselkedése, akkor azt milyen módon vagy tudja-e tolerálni. Érdemes lenne persze a férjének, vagy akár együtt is terápiába menniük, de ha a férje erre nem hajlandó, akkor Önnek egyedül is szüksége lehet terápiás segítségre.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Depresszió és mánia rovatban olvashatók.

2014-11-26 03:37:32
| depresszió kezelése, személyiségváltozás, terápiás motiváció megléte vagy hiánya
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop