Ez tényleg lehet borderline?

Kérdés:  22 éves vagyok, tini koromban súlyos érzelmi és kapcsolati problémáim voltak, ami miatt pszichológus által borderline gyanúba kerültem. Hisztériás rohamok, dührohamok, önvagdosás, szorongások, heves és váltakozó érzelmek a barátok felé. A gondolkodásom is káoszos volt.
19-20 évesen leléptem anyámtól, nagyszülőkhöz költöztem, a kapcsolataimat hamarosan teljesen megszüntettem és nem kerestem új ismeretségeket sem. Hamarosan a szélsőségességem megszűnt, földön fetrengős hisztériás rohamom azóta nem is volt, amióta elköltöztem anyámtól - szóval úgy éreztem, rendeződött minden, bár kapcsolatok és új élmények hiányában igazán ingerszegény életet alakítottam ki magamnak (mert dolgozni sem mentem el suli után). Ennek hatására teljesen leépültem agyilag, tehát az intelligenciámnak sem volt miért dolgoznia, lelassult az észjárásom (szerintem), mindamellett az unalmasságot megszoktam.
Általában mindig teszek valamit, sok koffeint iszok és cigarettázom, néha itthon iszom, de az tényleg ritkán van. Általában jól szoktam érezni magam, vagyis többször érzem jól magam, mint rosszul.
Viszont az is igaz, hogy ezekben az években akár az interneten is annyira fel lehetett bosszantani, hogy teljesen bekattantam, pánikoltam, megijedtem, de ezek egyszer-egyszer fordultak csak elő.
Viszont az utóbbi időben megint elkezdtem ismerkedni és több baráti kapcsolatom lett, van, akivel igen mély is, és még az életem is beindult, újabb ingerek érnek, új dolgokat próbálok ki, stb.
Egy barátom megtanított hogyan kezeljem, ha interneten belém kötnek, és azt sikeresen elsajátítottam, hogy idegenek hülyeségét egyáltalán ne vegyem magamra. Teljesen normális vagyok mások előtt, és úgy éreztem, tudom kezelni magam, nem panaszkodnak a barátaim szélsőségességre, pl.: inkább visszahúzó vagyok és az évekig tartó bezárkózás hatására kevésbé kommunikálok jól élő szóban.
De úgy éreztem tényleg, hogy többnyire stabil vagyok, és ráadásul még tudatos is, idealista vagyok, van saját életszemléletem. De ahogy egyre több minden történik, és egyre inkább mélyülnek a kapcsolatok, megint jönnek fel a hisztik, irritált vagyok, jönnek a ne hagyj el dumák, (valójában nem mondom ki szó szerint, de gondolom érti). Olyan érzéseim vannak, hogy a barátomat megverném, csúnyákat akarok rá mondani, pedig egyébként csodálom őt, fantasztikus ember, olyan, akire határozottan felnézek (csak olyan barátaim vannak, akikre fel tudok nézni, másképp nem is működik nálam kapcsolat).
Most sem érzem magam annyira szélsőségesnek, és nem szenvedek állandóan, de félek, hogy megint kezdődni akar. Pl. tegnap reggeli hisztim, nyűgösségem, szélsőséges irritáltságom volt (amikor úgy érzem, ki akarok bújni a bőrömből), ami évek óta nem volt.
Szóval nagyon régóta nem vettem elő még gondolatban sem a témát, még azt is hittem, hogy meggyógyultam, de ma ennek hatására megint utána olvastam a borderline-nak és néhány dologban magamra ismertem.
Szóval ezek tini korom óta fennállnak: hol erősen kötődnek, hol önállóságukat bizonygatják bármi áron. Irányításra, támogatásra szorulnak, de alig tűrik azt. Az önállóság bizonygatás olyannyira igaz, hogy többször jelzem akár szavakkal is az önállóságom megtartásáért vívott harcot másoknak: "Nem fogsz te engem irányítgatni!"; "Nem te mondod meg ezt meg azt…" stb.
Az irányításra szorulás is igaz, legalábbis egyedül nem tudok működni, egyedül nincs motivációm valami cél iránt, és ha valakivel együtt vagyok, ő dönti el, hogy mit egyek, mit igyak, mindent. Hiányoznak a hosszú távú célok, elképzelések, önálló életvitelük nehézkes - és ebben is magamra ismertem. Emellé még ha valaki hirtelen érinti meg a testemet, vagy hirtelen átölel, akkor pánikom és disszociációm is lesz. Viszont a totális szélsőségesség, a rohamok, a vagdosás nincs, még. De ahogy egyre több és mélyebb kapcsolatom lesz, egyre furább dolgaim kezdenek lenni.

Borderline személyiségzavar, serdülőkori lelki zavarok, pszichiátriai vizsgálat, serdülÅ‘kori lelki zavarok | Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2015 ;20(márciusi)   InforMed | Bezzegh, É.
Válasz:  Igen hosszú levele és részletes leírásai ellenére sajnos nem tudok Önnek segíteni. Sok mindent lehet neten intézni és sok anyagot találhat lelki betegségekről is, de mint ahogy testi betegséget sem lehet felelősen diagnosztizálni csak leírás alapján, vizsgálat, személyes találkozás nélkül, ebben az esetben sem tudom megmondani, hogy mi a baja, visszatértek-e a serdülőkori pszichés zavarok, vagy el se múltak egészen. Ha komolyan érdekli a kérdés, nem kerülheti el hogy személyesen is felkeresi egy kollégámat.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Személyiségzavarok rovatban olvashatók.

2015-04-13 02:14:00
| borderline személyiségzavar, serdülőkori lelki zavarok, pszichiátriai vizsgálat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop