Döntés

Kérdés:  Nyugdíjas lettem. Van egy 4 éves unokám Budapesten, ami a fő motiváció volt, hogy oda költözzek. Egy Észak-keleten lévő kis városból, ahol szabadidő eltöltésére nincs nagyon lehetőség - ez volt a másik motiváció.
Egyensúlyban lévő depressziós vagyok, de sajnos a fent említett változásokra készülve relapszusba kerültem, annak ellenére, hogy a változást én szeretném, bár történtek bizonyos dolgok. Lehet, hogy annyira nem szükséges az én segítségem, mert megoldják. A másik dolog, ami miatt Budapestre megyek, hogy ott több lehetőség van a szabadidő eltöltésére, mert a munka elhagyása miatt több időm maradt, amivel nem tudok mit kezdeni.
Karitatív lehetőségre is gondolok, de nem olyanra, ami energiavesztést okoz, inkább feltöltődést jelent.
Tud ebben segíteni, merre induljak el? Mi lenne a tanácsa?
Köszönettel, egy nyugdíjas férfi.

depresszió, költözés, nyugdíjba vonulás | Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2016 ;21(augusztusi)   InforMed | Bezzegh, É.
Válasz:  A költözés és a nyugdíjba vonulás két igen erős stressz faktor, külön- külön is hát még együtt, még akkor is, ha a legpozitívabb motiváció és várakozás mozgatja, hát még ha csalódásokkal párosul. Ha depressziós beteg és úgy érzi, most kezd visszacsúszni, fontos lenne először is kezelőt keresni, aki majd átsegíti e nehézségeken, nemcsak gyógyszerrel. A rendszeres, kimerítő mozgást javaslom másodiknak, aztán majd az átköltözés után kialakulhat mi jön még szóba. Pl. mesét olvashatna beteg gyerekeknek kórházban. De érdemes lenne minderről és saját magáról egy pszichiáterrel személyesen is elbeszélgetni.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Depresszió és mánia rovatban olvashatók.

2016-08-28 20:46:46
| depresszió, költözés, nyugdíjba vonulás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop