Bogárfóbia, gyors hangulatváltozások

Kérdés:  Egy barátnőm miatt kérném a segítségét, akinél valami bogárfóbia alakult ki. Régen is félt a bogaraktól, de mostanra még rosszabb lett a félelme. Már az ablakot sem engedi kinyitni, nehogy bejöjjenek a bogarak. Ha mégis meglát a lakásban egy bogarat, akkor sikítva menekül minél messzebbre a bogártól.
Ezen kívül mostanában minden apróságon felidegesíti magát. Legutóbb az idegesítette fel, hogy ugatott a szomszéd kutyája. Ilyenkor csak kiabál, és ha valami a kezébe kerül, azt földhöz vágja.
Ön szerint komolyabb baja is lehet? Hogyan tudnám rávezetni, hogy beszéljen egy orvossal?

fóbia, szorongás, indulat, pszichiátriai kivizsgálás | Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2015 ;20(júniusi)   InforMed | Bezzegh, É.
Válasz:  A leírt tünetek, a bogaraktól való indokolatlan félelem, idegfeszültség, indulati reakciók komoly szorongásos alapú betegség gyanúját vetik fel, amit ki kellene, hogy vizsgáljon pszichiáter, pszichológus. Várhatóan kezelhető betegségről van szó, ami viszont kezelés nélkül komoly betegséget okozhat az illetőnek és kárt az emberi kapcsolataiban. Magától nem fog elmúlni, gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés segítene vélhetőleg. Fontos lenne rábeszélni hogy forduljon pszichiáterhez, talán olyan panasz miatt amitől ő is legjobban szenved, pl. ha van alvászavara vagy ha elismeri hogy a bogaraktól való félelme már túl van egy tolerálható határon.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2015-07-02 19:00:18
| fóbia, szorongás, indulat, pszichiátriai kivizsgálás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop