Főoldal » Egészségpolitika (archívum) »
Egészségpolitika

Egészségpolitika archívum

Egészségpénztárból betegségpénztár?

Betegségpénztárakká válhatnak a már hatályos pénztártörvénymódosítás alapján a magyarországi egészségpénztárak.

Eddig ugyanis szolgáltatási kiadásaiknak legfeljebb 60 százalékát fedezhették a tagok egyéni számlájának megterhelésével, a fedezeti alap fennmaradó 40 százalékát fenn kellett tartaniuk az összes egyéni számla arányos megterhelésével biztosítható szolgáltatások finanszírozására, például prevencióra, szűrésekre, egészségfejlesztésre, rehabilitációra.

A módosítással viszont, amelynek végrehajtási rendeletei még nem készültek el, elveszik az a lehetőség, hogy az intézmények a rekreációt, a pénztártagok és családjaik egészségmegőrzését támogassák, egészségminőségét fejlesszék - hangzott el a pénztármozgalom tizedik évfordulójára rendezett konferencián.

Czöndör Gyula, a Pénztárszövetségek Fórumának titkára szerint a másik nagy probléma a pénztárak helyzetével kapcsolatban a túlzott adminisztrációs kötelezettség.A Napi Gazdaság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


OEP: a további fejlesztést félti

A gyógyszerkasszát másfél év alatt 58 százalékkal növelte meg a kormányzat, és ha ez ilyen ütemben folytatódik, nem lesz pénz az egészségügy fejlesztésére - mondta Matejka Zsuzsanna, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója.

A legdinamikusabb növekedés az egészségügyi rendelkezések 100, illetve 90 százalékos támogatású gyógyszerkörében volt, tehát ez az a terület, ahol érdemes szétnézni, kell-e ezen a területen az OEP-nek minden gyógyszert olyan szinten finanszíroznia, mint eddig - véli Matejka.A Magyar Hírlap hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Új elnök és megújult elnökség a MOK élén

Mint ismeretes, 2003. májusában a MOK küldöttközgyűlésének 91 tagja bizalmatlansági indítványt nyújtott be a MOK elnöksége ellen. A MOK Felügyelő Bizottsága – mérlegelve a beadvány több jogi hiányosságát – a rendkívüli küldött-közgyűlés összehívása mellett döntött. A 2003. július 26-i küldött-közgyűlés határozatképtelennek bizonyult. Így ma, 2003. augusztus 16-án a MOK-ról szóló törvénynek és a MOK Alapszabályának megfelelően, azonos napirenddel megismételt közgyűlésre került sor.


Bezárnak a brit kórházak?

Ha Nagy-Britanniában jövőre bevezetik az európai törvényeket, 211 megvizsgált kórház közül 116-ban nem lesz elegendő szakorvos a váltások megszervezésére.


1 | |
hirdetés
+ További hírek
+ További egészségpolitika
Vajon mennyire játszik szerepet a védőnők családi háttere, nőként szerze...
Megalakult az új összetételű országgyűlés Egészségügyi Bizottsága, ma...
Az elmúlt évek több fontos jogszabályt érleltek meg, amelyek szemléletünk...
Foglalkozott az Alkotmánybíróság a méhmagzat jogállásával is. Az alapvet...
Bár az élethez való joghoz közvetlenül nem kapcsolódik, az egészség véd...
A törvény elvként fogalmazza meg a fogantatással induló magzati élet tiszt...
A jó halál (Eutanázia). Válogatta és szerkesztette BLASSZAUER BÉLA. Gondol...
A házasságok 10-15 százalékában súlyos gond a meddőség, azaz a (legaláb...
A görög eredetű kifejezés közvetlen jelentése „könnyű halál”...
Az élet joga mindenkit megillet, ember mivoltánál fogva. Az Alkotmányban kif...
BERLIN. A keletnémet női úszócsapat vezető orvosát felfüggesztett börtö...
A szerzők áttekintik a mérsékelt és a nagy malignitású non- Hodking-lymph...
hirdetés
^